De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jongeren, Lock Down, Geestelijke Gezondheid en de herontdekking van natuurlijke remedie

woensdag 2 december 2020 09:08
Spread the love
Vanmorgen lag ik een tijdje wakker. Ik liet de winterkoude op mijn torso inwerken. Dat is tonisch, verfrissend. Wanneer ik de radio aanzet in de woonkamer, hoor ik nog één zeer mooie noot op Klara, en dan is er het nieuws.
 
Er is een grote studie gebeurd door KU Leuven psychologen. De jongeren tussen 15 en 25, de leeftijd van de activisten waarmee wij wel twintig keer zijn opgetrokken in betogingen voor klimaat en natuur in 2019, fijne schepselen, hebben het nu zeer moeilijk. Het gebrek aan Sociale contacten en echte face to face ontmoeting weegt door. Een jongeman mocht getuigen, zegde dat hij nog goed zat, “Ik kan de therapeut betalen”.
 
Nooit hoorde ik met zoveel zorg en bedachtzaamheid het woord Geestelijke Gezondheid uitspreken.
 
Op Klara, mijn geliefde zender, is net een nieuwe app in gebruik. Ik stuurde volgend bericht.
Ik werk immers graag mee aan Bewustwording.
Veel groeten.
Stefaan
 
“Wat het nieuws betreft, zijn we content dat Geestelijke Gezondheid nu eindelijk in de focus komt. Grote psychiaters- filosofen als Piet Nijs en Dirk De Wachter en ikzelf, opiniemaker met ruime ervaring in hulpverlening, roepen al vele jaren over het onderschatten van het levensbelang van “echte ontmoeting”. Face to face. Waarbij al je vijf zintuigen ingezet worden. Je ziet de ogen, je hoort elke nuance van de stem; na het gesprek kan je een kus geven of een schouderklopje uitdelen…
Corona brengt in beeld wat de mercantiele mentaliteit en andere idefixen zoals bepaalde obsessionele ideologie van politieke partijen, maar niet in beeld liet komen.”
 
“Het wonder van de echte ont-moeting, waarbij je spreekt, maar elkaar ook actief beluisterd is precieus, en het kost geen geld. Het vraagt wel aandacht, concentratie en enige empathie. De kracht ervan steunt ook op het feit dat alle vijf zintuigen ingezet worden: je ziet de ogen, die er altijd anders uitzien en veel nuance weergeven van het gemoed, je hoort elke toon in de stembuigingen. Dat is pas echte breedband verbinding! En op het eind van de vis-à-vis geef je een kus of deel je een schouderklopje uit. Wat een echte, natuurlijke Rijkdom! Mensen die elkaar blijven ont-moeten geven elkaar kansen meer mens te worden. Gezond te blijven. De tijdsgeest was dit natuurfenomeen grotendeels vergeten. Ook wellicht juist door zijn verslavende fascinatie voor toestel en technologie.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!