De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jodenvernietiging laat tribunes leeg in Polen en Oekraïne
Polen, Jodenvervolging, Oekraine -

Jodenvernietiging laat tribunes leeg in Polen en Oekraïne

maandag 11 juni 2012 11:27
Spread the love

Er zouden in Polen en Oekraïne tribunes kunnen gevuld worden met Joden die in de Tweede Wereldoorlog massaal werden afgeslacht en vergast: 1,5 miljoen met de kogel in de dorpen van Oekraïne, 1,7 miljoen in de gaskamers van Oost-Polen. Van de 3 miljoen Poolse Joden voor de oorlog blijven er nu nog amper enkele duizenden over. De betrokkenheid van de Poolse en Oekraïense bevolking is nog altijd een groot taboe.

Wat met de verdwenen joodse bevolking in de Europacup?

Het zou de verantwoordelijkheid kunnen geweest zijn van Duitsland, van de UEFA, maar zeker ook van de Poolse en Oekraïense overheid om minstens symbolisch het verleden en de afwezigheid van miljoenen mensen en hun niet aanwezige nageslacht te gedenken en op een of andere manier aanwezig te stellen, door bv enkele tribunes leeg te laten.

Dat geen enkele journalist of medium hieraan enige aandacht besteedt, analyse maakt, denkkracht ontwikkelt, is moeilijk te begrijpen. Wie herwaardeert de journalistiek eens in deze tijden van onbeperkte informatie? Of moeten we nog 10 keer kijken naar de beelden van extreem rechtse en neonazistische jongeren zonder ook maar een enkele info te krijgen om dit te begrijpen in de context van de geschiedenis van Polen en Oekraïne?

Professor Adriaenssens op post in Polen en Oost-Europa

Evenzeer als Vlaanderen, maar in hogere mate, worstelen Polen en Oekraïne met hun oorlogsverleden. Niet voor niets wordt bv prof. Adriaenssens gevraagd om de nefaste invloed te analyseren van een onverwerkt verleden van de ouders die actief mee deelgenomen hebben aan de Jodenmoord in Polen en andere landen van Oost-Europa. Hoe deze jongeren op het juiste pad brengen door mee het verleden van ouders te verwerken? Op deze Poolse seminaries zijn vertegenwoordigers van vele andere Oost-Europese landen aanwezig.

“Wanneer Polen zijn Joden herontdekt”

Een excellent boek over de recente opbouw van herinnering aan de volledig verdwenen Joodse bevolking is Quand la Pologne redecouvre ses juifs van Jean-Yves Potel, via de link kom je bij een samenvattend artikel (en bestelmogelijkheid). Een 15-tal steden worden onder de loep genomen om na te gaan hoe en wie en wat er gebeurt om de onherstelbare verdwenen Joodse aanwezigheid, cultuur en geschiedenis, (opnieuw) aanwezig te stellen.

Voor wat Oekraïne betreft is het boek ‘Shoah door kogels’ van de Franse pater Patrick Desbois een noodzakelijk aanknopingspunt. De tentoonstelling over het massaal neerschieten van Joden in Oekraïne tussen 1941 en 1944 gebaseerd op het boek en onderzoekswerk van Patrick Desbois, volgende link voor de uitgebreide Franse site.

Deze uitermate belangrijkwekkende tentoonstelling die Parijs, New York en Nederland aangedaan had, werd evenwel volledig genegeerd door de ‘herdenkingsinstituten’ in België. In de pers was er bv maar één verslag, dat staat als een klok, van Marc Reynebeau Legermuseum toont vergeten moorden op Oost-Europese Joden.

Voor een algemene info en beschouwing over de vernietigingsactie van het nationaalsocialisme op de Joden, de Roma en de Sinti, zie het artikel: Emigratie, een zaak van leven en van dood.

Jodenvernietiging laat lege tribunes na in Polen Oekraïne

Best is te beseffen dat de vernietiging van 3 miljoen Poolse Joden, onder meer door 1,5 miljoen executies met de kogel in Oekraïne (dat een goed stuk van het toenmalige Polen omvatte) en 1,7 miljoen vergassingen in de dodenkampen in Treblinka, Sobibor en Belzec aan de oostgrens van Polen met Oekraïne, in feite voor duizenden lege stoelen zorgt op het Europees voetbalkampioenschap. Eigenlijk zouden deze afwezigen symbolisch dienen aanwezig gesteld in de stadions van Polen en Oekraïne.
 
Veel meer dan in West-Europa, met 0,5 miljoen vermoorde Joden in vooral Auschwitz zijn het de 4 miljoen vermoorde Joden in Polen, Oekraïne en Wit-Rusland die deze landen ten gronde verminkt hebben en beroofd hebben van het potentieel van deze burgers, die nu in veel groter aangetal het Europees voetbalkampioenschap zouden gevolgd hebben.

Nu blijven slechts enkele duizenden Joden die dan nog moeten opboksen tegen het antisemitisme waarvan zij (nog altijd) het voorwerp zijn. Ook Polen heeft bv z’n mei 1968 gekend maar dan van progroms tegen de 60.000 Joden die er toen nog leefden en die daarna in grote getale vertrokken zijn. Polen is nog altijd in grote mate een ‘Jodenvrije’ staat.

En wie het verslag wil lezen van m’n eerste exploratie in het Oosten van Polen kan even teruggrijpen naar

Slotoverweging

Het wedervaren van de Joden en ‘zigeuners’ onder het nationaalsocialisme is voor de migratie en de genealogie van de migratie van nu ook een waarschuwing om niet in hetzelfde bedje ziek te zijn, niet dezelfde denkcategorieën te gebruiken als waarmee de Joden en ‘zigeuners’ door de eeuwen heen en meer speciaal onder het nationaalsocialisme werden bekeken, en waarvan we nu gelijkenissen zien in de wijze waarop de islam en de moslims worden gestigmatiseerd.
 
Lees verdere beschouwingen en het aantal supporters van de Europacuplanden in elke gemeente in BuG 161.

Jan Hertogen, socioloog
www.getuigen.be

take down
the paywall
steun ons nu!