De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jazz Middelheim 2019 Jazz is cool en de oudjes zagen dat het goed was

De 38ste editie van het vierdaagse jazzfestijn in Park den Brandt dat in het teken stond van 50 jaar Jazz Middelheim trok opvallend veel jongeren aan. Er kwamen dit jaar 16.000 bezoekers afgezakt naar het roemrijke jazzfestival. Dat is beduidend minder dan de vorige jaren.

woensdag 21 augustus 2019 07:26
Spread the love

Jazzfanaten

Het druilige weer is hier zeker de boosdoener en ook de granaataanslagen in het kasteel in juli hield de bangeriken thuis. De festivalleiding programmeerde bovendien voor deze jubileumeditie bewust geen grote publiekstrekkers zoals ze dat al deed met beroemdheden zoals Paolo Conte, Patti Smith of Lady Linn and Her Magnicifent Seven, waarvoor ze trouwens bakken kritiek kreeg te verwerken van de trouwe fanatieke jazzfanaten. Die hadden deze keer echter geen enkele reden om te klagen en dat deden ze ook niet want de programmatie voorzag uitsluitend pure jazzacts op alle podia waar ditmaal buitenstaanders die buiten de lijntjes van de jazzscene kleuren bewust en uit respect voor de lange geschiedenis van Jazz Middelheim werden geweerd.

Respect

De eerste editie van Jazz Middelheim vond plaats in het Middelheimbeeldenpark tijdens de zomer van 1969 waar freejazz voor een beperkt publiek werd aangeboden. Later, toen de openbare omroep de programmatie overnam, fors gesponsord door General Motors en Opel Belgium, verhuisde het festival naar Park Den Brandt omdat de stad Antwerpen vreesde dat de beeldencollectie gevaar liep toen ze merkte dat er steeds meer publiek naar het festival kwam afgezakt. Door de financiële injectie kon men voortaan internationale jazziconen naar Antwerpen halen zodat Jazz Middelheim de reputatie kon uitbouwen waarvan ze nu nog de vruchten kan plukken.

Jaarlijks

Omdat de overheid de openbare omroep minder geld toestopt zag die zich genoodzaakt af te haken mede ook door de sluiting van de Antwerpse Opelfabrieken en werd het beheer van het festival overgedragen aan de groep rond Bertrand Flamang die besloot Jazz Middelheim terug jaarlijks te organiseren, want voorheen vond het festival tweejaarlijks plaats zodat we nu de 38ste editie tellen en toch het gouden jubileum konden vieren.

Controversieel

Festivaldirecteur Bertrand Flamang koos er van in het begin voor een verruimingsstrategie toe te passen om meer volk naar Park Den Brandt te lokken. Controversieel en ongehoord volgens velen maar het werkte wel, want omwille van de extra inkomsten kon Jazz Middelheim minder populaire jazzmuziek blijven aanbieden. En met deze editie bewees de brave man dat hij heel goed weet waar hij met Jazz Middelheim naar toe wil. Verjonging, zowel bij het publiek als op het podium. En het blijven aanbieden van pure jazz van de bovenste plank.

Knaller

“Terwijl er vorig jaar nogal wat kritiek kwam op de eerste niet-zittende dag in de geschiedenis van het festival,”aldus festivaldirecteur Bertrand Flamang,“merk je dat mensen dit jaar bewust kozen voor een bepaalde festivaldag: zittend luisteren naar het Pharoah Sanders Quartet en Kenny Werner of de benen strekken op STUFF en een leger nieuwe jazztalenten.”

En zo werd deze editie alsnog een heuse knaller al ligt kasteel Den Brandt er nog steeds vredig bij en kan de fauna en flora in het park alweer voor een jaartje ongestoord floreren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!