De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is extreem rechts gevaarlijk, en waarom? Waarom moet de pers het roepen ervan negeren?

Is extreem rechts gevaarlijk, en waarom? Waarom moet de pers het roepen ervan negeren?

zaterdag 19 januari 2019 17:44
Spread the loveOorlog te lucht en te water.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Waarom moet extreem rechts bestreden worden, waarom is het slecht? Zo vroeg hier net iemand op Facebook, op de pagina van Gaea Schoeters, de schrijfster die al dagenlang de vele journalisten en media die al die covering geven aan de roepers van extreem rechts tracht tot inzicht en inkeer te brengen.  
Mijn flits antwoord voor wie het kan aanbelangen.  
“Dat lijkt mij zo evident, dat het normaal is dat het er hier niet over gaat. Met het aanwakkeren van angst en haat, gaan wij nog een beetje sneller dan zonder naar de nieuwe oorlog die specialisten als Dirk Draulans en Sofie De Schaepdrijver en ook ikzelf er zien aankomen. U weet toch dat nooit eerder in de geschiedenis onze regio zo lang (zeventig jaar) zonder oorlog is geweest? En de manier van doen van extreem rechts, met de hang naar mensen vernederen, naar egoïsme verdedigen, naar brutaal angst en afkeer ventileren voor mensen van exotische origine… dat zijn toch allemaal evenzovele ethisch slechte zaken. Kwaadaardigheid, kent u dat?Iedereen die niet mee is met de lijn die we hier (met Gaea Schoeters en anderen) trachten uitzetten over de noodzaak van afkeer en bestrijding van extreem rechts, die is dringend aan het (her) lezen van krachtige verhalen toe zoals “Het verslag van Brodeck” van Philippe Claudel.  
Er schuilt in vele mensen een zekere moordlust. In de uitroeiingskampen kwam dat eruit en naar boven. Bijvoorbeeld. En in brutale verkrachtingen in dorpen en steden bij oorlog. Dat moet je tijdig de pas afsnijden, als dat weer de kop opsteekt!
 
Biologische inzichten maken duidelijk dat op termijn de mens niet verschilt van andere dieren: bij te hoog oplopende bevolkingsdichtheid stijgt de agitatie en onrust, en na verloop van tijd staan de mensen elkaar razend naar het leven. Dat is de grondoorzaak van wat in Rwanda in 1994 is gebeurd. Burgeroorlog, genocide, grootschalige moordpartijen. 
Ons landje is een van de dichtst bevolkte streken. 
De afwisseling van periodes van vrede met tijden van oorlog is zo oud als de mensheid, dat weet iedere historicus, elke polemoloog. 
We gaan dat niet kunnen vermijden, op termijn. 
De menselijkheid en het besef van de wondere kant van de kosmos en ons leven, van onze verantwoordelijkheid in het geheel, maakt dat wij toch geroepen zijn de schade zoveel mogelijk te beperken, niet? 
Laat ons hopen dat het geweld in de tijd beperkt zal zijn. 
En dat de wreedheden binnen de perken zullen blijven. 
Daarom: het kwade dat in extreem rechts zit, dat is als een onontplofte bom. Ga daar niet rond staan, als naïeve kinderen. 
Tracht dat wel met alle mogelijke middelen te ontmijnen. 
(Eigen foto’s)

take down
the paywall
steun ons nu!