De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Alvermenneke als icoon van onze bedrijvige beschaving

zaterdag 9 oktober 2021 16:31
Spread the love
Morgen 10/10 is het opnieuw wereldwijd betogen geblazen voor het klimaat. (Bij ons is de afspraak om 13 uur aan het Noordstation in de hoofdstad). In de uren die aan de manifestatie vooraf gaan, betoging die wellicht opnieuw twee miljoen mensen zal op de been brengen, misschien wordt het record van 4 miljoen gehaald tijdens Fridays For Future II op 24 mei 2019 wel gebroken, kleurt dit evenement de manier waarop ik naar de dingen kijk.

De West-Europese mensheid wordt getypeerd door een groot arbeidsethos, in mijn visie. Dat bracht welvaart mee en relatief hoge welvaart en welzijn voor een grote middenklasse, maar ook relatief veel onzekerheid, stress en zogenaamde beschavingsziekten. Juist daarom, en om de biosfeer en (het klimaat en de biodiversiteit van) de moederplaneet te behoeden, is het nuttig dat wij geregeld aandachtig “over het muurtje” kijken bij meer natuurverbonden inheemse volkeren. Wij hebben een immense hoeveelheid kennis en wetenschap vergaard, maar wij lijken ook bepaalde essentiële goede gewoonten vergeten.

Zie voor meer detail de studies en inbreng van bijvoorbeeld Georges Monbiot, Jean Liedloff, David Attenborough, Konrad Lorenz, Fred Bruemmer, Greta Thunberg, Black Elk (biografie door John Neihardt), Natuurpunt, Groen…

Beeld: Het Alvermenneke van Lieve Decosemaeker, 1988.

De werker lijkt overmand door de grootte van zijn werktuig…

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!