De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

halfweg met paars-groen in Gent

halfweg met paars-groen in Gent

zondag 11 oktober 2015 07:31
Spread the love

Vanaf vorige week behoort Gent tot de steden die het TTIP vrijhandelsakkoord met de VS goedkeurden. Een gemiste kans om baas te blijven over eigen sociale en milieu regelgeving. 

Halfweg de regeerperiode van paars-groen in Gent zijn er nog wel enkele zaken die anders hadden gemoeten:

– Gent verlengde het miljoenencontract met het G4S beveiligingsbedrijf. Ondanks een actiegroep die het stadsbestuur op de hoogte bracht van de vuile taakjes die zij uitvoeren in Israël. Daar voeren zij taken uit in gevangenissen waar minderjarigen worden opgesloten alsook de beveiliging van de apartheidsmuur. Andere steden stopte om die reden de samenwerking met dit bedrijf. Stad Gent ziet geen probleem.

– In 2014 werd zwembad Roses in Oostakker gesloten. Niet toevallig is het een zwembad ver weg van het centrum, ver weg van het stadhuis, dat moet sluiten. Daarbovenop werd er dit jaar gesnoeid in de openingsuren van de stedelijke zwembaden. Het is vaak irritant druk in die zwembaden. De bevolking en het aantal studenten in Gent nemen toe, de sportmogelijkheden zouden mee moeten groeien i.p.v. inkrimpen.

– Het mobiliteitsplan is enkel voor het centrum uitgewerkt. Iedereen die achter de R40  (kleine ring) woont dreigt nog meer dan nu, elke keer een muur van auto’s te moeten passeren vooraleer je in het centrum kan komen. Het centrum autoluw, de wijken achter de ring als parking, dat is waarvoor veel mensen vrezen. Ook hier geniet het centrum weer de voordelen t.o.v. de wijken.

–  De hoofdbibliotheek in Gent is open tot 19u., op vrijdag en zaterdag tot 17u. Dat is erg beperkt voor een stad die cultuur belangrijk vindt. Ter vergelijking, in Amsterdam is de bib open tot 22u., 7/7. Ook in Kopenhagen sluit de bib pas om 22u. In het bestuursakkoord staat: ‘We ondersteunen en versterken de werking van de Stedelijke Bibliotheek. Vier jaar lang is er niets versterkt, pas in 2016 wanneer de nieuwe bibliotheek geopend wordt zal het aanbod uitbreiden.  

take down
the paywall
steun ons nu!