De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gevangenissen, OCMW’s, rechters, … hun ondermaatse kennis van AD(H)D leidt tot voorkombare soms dodelijke drama’s.

Gevangenissen, OCMW’s, rechters, … hun ondermaatse kennis van AD(H)D leidt tot voorkombare soms dodelijke drama’s.

zondag 29 januari 2017 05:52
Spread the love

Vermoed ik ten sterkste. Als ik bijvoorbeeld lees van een voetballer of andere BP die meermaals te snel heeft gereden, te veel drinkt, …

Screenen op darm-, borstkanker, … redt levens. Maar hoe doe je dat met neurologische, psychische, … aandoeningen?

http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=15647&fuseaction=art

“Mensen met ADHD hebben een grotere kans op ernstige verkeersongelukken. Medicatie kan het risico wel sterk verminderen. Dat wordt bevestigd door onderzoek aan het Zweedse Karolinska Instituut gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry.

Van de mannen met ADHD had 6,5 procent minstens een ernstig ongeluk meegemaakt in een periode van vier jaar. Bij de mannen zonder ADHD was dat slechts 2,6 procent. Voor vrouwen was dat respectievelijk 3,9 (met ADHD) en 1,8 procent (zonder). Wanneer de mannen ADHD-medicatie (methylfenidaat) namen, halveerde de kans op een ongeval. Bij vrouwen die ADHD-medictie namen, was er merkwaardig genoeg een lichte stijging van de kans op een ongeval.

In Nederland is in het recente verleden heel wat onderzoek gedaan naar het effect van ADHD-medicatie op het rijgedrag. Alle onderzoeken wijzen op verbetering van het rijgedrag met stimulantia, vergeleken met het rijgedrag van ADHD’ ers zonder deze medicatie.

Het rijgedrag verbetert tot een gemiddeld of normaal niveau

(www.psyq.nl/programma/adhd-bij-volwassenen/faq-adhd?view=/FAQ/PsyQ/ADHD/Algemeen/Autorijden%20en%20ADHD)

Onlangs vernomen via VTM Telefacts

http://nieuws.vtm.be/buitenland/daarom-drinkt-trump-geen-alcohol

“Donald Trump heeft een interviewer van de conservatieve zender FOX ontvangen in zijn luxueuze penthouse in de Trump Tower voor een openhartig interview. Hij vertelt onder andere over zijn jongere broer, die overleed aan een alcoholverslaving. De volledige uitzending kan je vanavond bekijken in Telefacts op VTM.

Freddy, de jongere broer van Donald Trump, overleed op 42-jarige leeftijd aan een alcoholverslaving. “Freddy had een geweldig groot hart en hij was geliefd door iedereen”, vertelt Trump. “Maar hij raakte verschrikkelijk verslaafd aan alcohol en dat is zijn dood geworden.”

Donald Trump praat met iedereen over het drama dat zijn familie meemaakte. “Door erover te praten, kan Freddy andere mensen helpen. Dat is zijn nalatenschap”, zegt Trump. “Ik heb nooit alcohol gedronken door mijn broer. Als je niet begint, loop je geen gevaar.”

Nog een “kandidaat”, niet bepaald Meneer Doorsnee, die Jean-Pierre. Gokken met miljoenen, wagens, drugs, vrouwen, overgewicht, roken dat het rochelt, …

‘Als ik heroïne spoot, voelde dat als een soort van doodservaring. Ik zag telkens een enorm licht aan het einde van de tunnel. Dat was nog mooier dan het mooiste orgasme, een soort verlangen naar de dood. Ik woog op dat moment nog maar 32 kilo. Al degenen met wie ik toen heroïne spoot, zijn ondertussen wel dood.’

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170128_02700428

Aangekondigde euthanasie is geen vrolijk vooruitzicht voor zijn verwanten en vrienden. Anderen, al dan niet na decennia van drugsgebruik, pakken het echter heel wat bruter aan.

“In stijl”, noemen ze dat. Rare jongens, die Nederlanders.

“Gistermiddag ging de 54-jarige Brood voor het laatst naar het Hilton: hij pleegde er zelfmoord door van het dak te springen.

Op het lichaam van Herman Brood zou een briefje gevonden zijn met de woorden: ,,Ik heb er geen zin meer in, misschien zie ik jullie nog wel eens. Maak er een mooi feest van.””

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2492109/2001/07/12/Herman-Brood-neemt-in-stijl-afscheid.dhtml

——————————————–

Welke beroepscategorieën zouden zeker een “Dadar” – de D van deficiency oftewel “tekort aan” – moeten hebben? Meestal merken ze er wel iets van, maar begrijpen ze het niet. Dus trekken ze de verkeerde conclusies, moeten ze telkens opnieuw optreden. Vaak zullen ze het moeilijke, hopeloze, labiele, luie, asociale, … of wat dan ook types vinden, maar zullen ze dus niet in staat zijn om het probleem in de kern aan te pakken.

Eigenlijk zou er een soort van hulplijn en bijbehorende website moeten zijn die iedereen kent, zoals die voor vergiftigingen. Men zou de “ondervraagde” op begripvolle wijze kunnen polsen naar alle problemen die hij of zij zelfstandig zou moeten kunnen oplossen en toch blijkbaar niet, als hij of zij de indruk geeft over voldoende communicatieve, intellectuele, sociale vaardigheden, morele ingesteldheid, … te beschikken. De persoon snakt naar begrip, dus moet hij of zij de gelegenheid aangrijpen om zijn mogelijke – elkeen heeft wel minstens één strategie – wantrouwen, geslotenheid, afstandelijkheid, “uitvluchting”, “grapjasserij”, slachtofferisme, … – coping mechanism te vervangen door een transparante verklaringspoging.

1 Onderwijspersoneel

2 Politie, rechters, …

3 Deurwaarders, notarissen,

4 RVA, VDAB, sociale inspectie, OCMW, sociale huisvesting, armoedespecialisten, …

5 Aanwervenden en nieuwkomersbegeleiders in bedrijven, organisaties, …

6 Belastingambtenaren

7 Dokters, verplegers, bejaardenverzorgers, …

8 Controleurs openbaar vervoer

9 Psychologen en psychiaters uiteraard, maar … toch:

“Alleen een deskundige is in staat om de verschillen in stoornissen van elkaar te kunnen onderscheiden. Voor een goede en effectieve behandeling is het juist van belang dat de diagnose duidelijk is en goed onderbouwd. In principe mogen psychiaters, psychologen, SPV-ers en huisartsen een diagnose als ADD vaststellen maar dit blijft soms een lastig probleem. De problematiek van ADD bij volwassen is namelijk nog steeds niet goed omschreven en lang niet bij iedereen bekend. Het is daarom ook erg belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de kennis die men heeft op het gebied van ADD. Als dit niet het geval blijkt te zijn kun je vragen om een verwijzing naar een wel gespecialiseerde afdeling of onderdeel”.

http://www.addonline.nl/add-hulpverleners-in-nederland/add-diagnose/

10 Gevangenispersoneel Hieronder uitgewerkt.

Maar eerst maar één voorbeeld. Hij is er pas in geslaagd “af te kicken” na de diagnose …

“Jarenlang zat Veronica-dj Patrick Kicken (36) in zak en as en nu is eindelijk ontdekt wat hem ’mankeert’.

 “Na intensief onderzoek is vastgesteld dat ik ADHD heb, daartegen slik ik nu medicijnen”, vertelt de radiomaker. “Als ik dat dertig jaar geleden had geweten, had ik niet zoveel brokken hoeven maken.
 
…”Wat in feite gebeurt is dat ik te weinig dopamine aanmaak”, legt Patrick uit. “Daardoor ga je zelf de grens opzoeken: zo laat vertrekken dat je wel moet scheuren met je auto om op tijd te komen. Of steeds heel impulsief allerlei projecten bedenken zodat je maar bezig blijft. Uiteindelijk is de ruis in je hoofd niet meer te overzien en klap je in elkaar. Dat is mij ook gebeurd.”„Dat de diagnose ADHD er nu pas uit is gekomen, terwijl ik midden dertig ben, dank ik aan mijn werkgever. Zij hebben me vanaf het moment dat ik een paar jaar terug een burn-out kreeg, gesteund. Steeds weer als ik rust nodig had, kreeg ik daarvoor de ruimte. Maar het vreemde was dat het vervelende gevoel keer op keer terugkwam. Vanuit Veronica werd geopperd me te laten onderzoeken door een specialist op dat gebied in Amersfoort.Ik heb me door mijn arts laten vertellen dat maar liefst zestig procent van de burn outs die vandaag worden vastgesteld een link hebben met ADHD of ADD. Nou, dat is nogal wat. Voor mij was in één klap verklaard waarom het met mij op school niet zo wilde lukken.” 
http://www.telegraaf.nl/prive/21216066/__Patrick_Kicken__Ik_heb_ADHD__.html

Toch nog maar eentje. Veel straffe drummers hebben/hadden ADHD; de bekendste is die van the Who,  34 geworden. (Nee, dus niet de Wereldgezondheidsorganisatie.) De jongeman in kwestie werd uit deze wel erg bekende poprockband gegooid, ook omdat hij geld stal. Hij kreeg een herkansing. Die van Channel Zero, 45, niet. Waarom, weten waarschijnlijk zijn naasten, nu het te laat is.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_van_Collem

“Van Collem is ongeveer 30 jaar lang verslaafd geweest aan heroïne en cocaïne.[2] In 2014 werd Van Collems boek over zijn verslaving gepubliceerd, met de titel van het gelijknamige Doe Maar-liedje Heroïne Godverdomme. [3] Momenteel geeft hij ook lezingen en coaching over hoe hij zijn verslaving overwon.”

https://nl.wikipedia.org/wiki/Keith_Moon

http://www.hln.be/hln/nl/946/Muziek/article/detail/1687128/2013/08/14/Drummer-Channel-Zero-overleed-aan-aderbreuk.dhtml

“Er zijn twee belangrijke oorzaken van dergelijke scheuren : enerzijds zijn er mensen die een erfelijke zwakte van hun bloedvaten hebben, en anderzijds (het grootste deel) kan het een gevolg zijn van een ongezonde levensstijl (roken, te weinig sport, ongezonde voeding, hoge bloeddruk, overgewicht, cholesterol, suikerziekte).

De eerste oorzaak vinden we meestal terug bij mensen die zeer groot zijn, en zeer soepele gewrichten hebben. Dit wijst soms om een aangeboren zwakte van het steunweefsel in het lichaam, en bij deze mensen kan er makkelijker een scheur in de aorta optreden.

De tweede oorzaak komt vooral bij wat oudere mensen voor, na een ongezond leven gedurende tientallen jaren.”

https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7231/Kan-je-zomaar-een-hartaderbreuk-krijgen

—————————

“De dezelfde mentaal proces duidelijk bij mensen met ADHD kan ook worden
geassocieerd met een neiging tot crimineel gedrag, zeggen sommige deskundigen. Tijdje het verband tussen de twee niet goed wordt begrepen, sommige onderzoekers zijn
aangedrongen op meer aandacht voor dit probleem. Anders kunnen er hoge
kosten voor de samenleving, ze zeggen.

“Als ADHD blijft onbehandeld blijft, is er een ernstig risico dat op lange termijn
problemen zal handhaven van middelengebruik, consolideren van antisociaal gedrag
en levensstijlen en beperken de mogelijkheden voor herstel, “schreef
onderzoekers Susan Young en Emily Goodwin in een redactionele vorige maand in
het dagboek Expert Reviews van Neurotherapeutics.

“Gezien het feit dat ADHD een behandelbare aandoening met interventies
beschikbaar… de enorme omvang van dit probleem en de bijkomende kosten zijn
te groot om te dragen,”aldus de onderzoekers.

ADHD in gevangenissen

ADHD wordt gekenmerkt door impulsief gedrag,
hyperactiviteit en onoplettendheid, waardoor het moeilijk om thuis, functie
School of andere in

Recente studies van volwassen gevangenen hebben aangetoond dat niet alleen is ADHD vaker onder die in gevangenissen dan onder de algemene bevolking,
maar ook dat er binnen de gevangenissen, het is die met ADHD die lijken te leiden tot de
de meeste problemen, Goodwin en jongeren zei.

Overtreders met ADHD meer gewelddaden te begaan en hebben hogere niveaus
van misbruik van de substantie dan andere gevangenen, volgens een studie gepubliceerd in juni in het dagboek van Psychofarmacologie. De studie vond ook dat
met ADHD waren symptomen de sterkste voorspeller, gevolgd door alcohol
afhankelijkheid, voor gewelddadig gedrag onder de gevangenen.

En de moeite kan vroeg beginnen. Kinderen met ADHD
symptomen hebben een grotere kans op het plegen van strafbare feiten dan
andere kinderen, volgens een studie van de 2009 in het Journal of Mental Health
Beleid en onder leiding van Jason Fletcher, een assistent-professor in economie
de volksgezondheid op de Yale University School of Public Health.

Wat maakt sommige mensen met ADHD meer vatbaar voor criminaliteit

Er is geen zekerheid dat een volwassene met ADHD met strafbare feiten bezighouden zal, aldus Fletcher.

“Veel mensen met ADHD doen geen misdaden plegen, dus het is niet deterministisch,” zei hij.

ADHD lijkt echter te zijn een risicofactor voor het plegen van gewelddadige
handelingen, aldus Fletcher. Bovendien, voor sommige volwassenen met de aandoening, milieu triggers zoals armoede kunnen leiden tot soortgelijke crimineel
voeren onder familieleden.”

 

http://www.phpld.net/adhd-kan-het-bevorderen-van-crimineel-gedrag-bij-sommige-volwassenen.html

 Ik ben benieuwd of de VRT gaat  reageren.

take down
the paywall
steun ons nu!