De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fair Trade

Fair Trade

woensdag 26 december 2012 10:56
Spread the love

Fair trade staat voor eerlijke handel. We denken dan aan koffie of bananen. Het zuiden zeg maar. Maar hoe eerlijk verloopt de handel hier in België? Voor het Zuiden denken we aan kleine onmondige boeren. Een beetje stakkers die onze hulp nodig hebben. Hier in het Noorden zijn boeren toch giganten die mega stallen bouwen en met monsters van machines rond rijden. Ze krijgen daarbovenop nog ganse scheppen Europese subsidies. Deze mensen hebben onze steun duidelijk niet nodig.

Mag ik even voorrekenen? Een brood kost 2,15 euro. Dat brood weegt 800gr en bevat ongeveer 500gr bloem. Een boer krijgt met veel geluk 0,25 euro/kg voor zijn tarwe. 0,125 euro per brood of 5,81% van je brood gaat naar de boer. En toch, als het graan enkele centen duurder wordt moet ook de prijs van het brood met evenveel centen omhoog. Dat begrijp ik dus niet. Ik maak blijkbaar ergens een rekenfout. Kan iemand mij dat eens uitleggen?

Jos

take down
the paywall
steun ons nu!