Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

limousin

Schrijft over:
Landbouw, biolandbouw, fair trade, voeding, natuur

Werkgebied

Aan de hand van de dagelijkse realiteit van mijn bedrijf zal ik de afstand tot ons dagelijkse voedsel proberen te verkleinen.

Agroforestry 3

Landbouw in 4 dimensies: De natuur staat momenteel kurkdroog en zo ook al mijn graslanden en mijn akkers. Overal waar ik de oogst binnen haal blijft de plaats leeg. Er komt niets meer. Het perceel blijft bruin achter. Al wat overblijft is een vlak.  Zo wordt grond ook verkocht, per vierkante met...

Agroforestry 2

Toen ik in 1995 met mijn bedrijf startte maakte ik, zoals dat hoort bij de opstart van een vennootschap, een financieel plan. Dat plan is sindsdien nooit meer uit de kast gekomen. Hoe moest ik immers weten waar ik met mijn bedrijf zou uitkomen? Ja, natuur, landbouw, koeien en bomen zaten al vanaf...

Agroforestry in Vlaanderen

Ik heb altijd al iets gehad met bomen. Natuurlijk klom ik als kind in bomen. Wie deed dat niet? Maar het is meer. Ik kan haast naar bomen kijken zoals ik naar een mooie vrouw kan kijken. Genieten van schoonheid, zonder meer. Toen we in 1994 de boerderij kochten heb ik datzelfde najaar al bomen g...

rentmeesterschap in de landbouw

Als ik er zo over nadenk bedenk ik dat vrijwel alle teelten in de landbouw éénjarige teelten zijn. De boer investeert in een teelt, de return komt nog hetzelfde seizoen. Ook van de meerjarige teelten zoals fruitbomen verwacht men vrijwel onmiddellijk opbrengst. De landbouw evolueert zo snel dat z...

Liever 40 dan 50

Neen, het gaat niet over mijn leeftijd. Ik voel me niet depri als vijftiger, zeker omdat 50 het nieuwe dertig is zeker? Het gaat wel over het aantal runderen dat er op mijn bedrijf rondloopt. In de landbouw is het immers al van na de 2de wereldoorlog, en wie weet langer, de wet dat je je inkomen ...

Wat als eten luxe was?

Eten, voedsel, is er altijd en overal. Het is als de lucht, de zon en de regen. Het is inderdaad zo goedkoop dat het lijkt alsof we enkel de mensen betalen die het ons in de winkel overhandigen. Toen ik onlangs een serrebedrijf passeerde waar -voor zover ik wist- tomaten werden geteeld, was ik v...

kapitaalsrendement in de landbouw

Jaren geleden leerde ik over kapitaalsrendement. Als je je eigen kapitaal investeert in een bedrijf, mag je niet vergeten de intrest op dat kapitaal te voorzien in je financieel plan. Immers als je je geld zou beleggen zou het ook intrest opbrengen. Landbouw is enorm kapitaalsintensief en het ren...

Overlevers

In het vak gewasbescherming leerde ik (ondertussen meer dan 30 jaar geleden) over de giftigheid van producten. Men heeft het dan over de LD50 of de dosis waarbij 50% van de individuen sterft. Men gebruikt niet de LD100. Op het eerste zicht is dat vreemd, maar met wat uitleg gaat dat al heel wat b...

Wat als ik mijn bedrijf zou leiden zoals Europa wordt geleid

Europa is voor mij te groot. Ik ben maar een eenvoudige boer. Ik weet wie ik ben en waar ik sta. Ik pretendeer niet een half continent te kunnen besturen. Alles wat ik kan is dat Europa vergelijken met mijn eigen bedrijf, zodat het voor mij wel overzichtelijk wordt. In een bedrijf als het mijne ...

Mensen van het platteland

Op dit ogenblijk betogen Europese boeren in Brussel. Waarschijnlijk spreken ze verschillende talen. Toch zullen ze elkaar verstaan.  Een man uit de landbouwadministratie vertelde mij het volgende: "Ik vind het fijn dat jullie mij en mijn werk respecteren, maar hoe graag ik het ook zou willen, ik...

Load More