De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mensen van het platteland

Mensen van het platteland

maandag 7 september 2015 18:18
Spread the love

Op dit ogenblijk betogen Europese boeren in Brussel. Waarschijnlijk spreken ze verschillende talen. Toch zullen ze elkaar verstaan. 

Een man uit de landbouwadministratie vertelde mij het volgende: “Ik vind het fijn dat jullie mij en mijn werk respecteren, maar hoe graag ik het ook zou willen, ik zal nooit één van jullie zijn. Toen er onlangs een boer uit Mali op bezoek was zag ik meer verstandhouding tussen jullie dan dat ik dat van jullie tegenover mij zie.”

Deze man heeft gelijk. Het platteland is een apart milieu. Je moet er al bijna in geboren of opgegroeid zijn om het te begrijpen, om het aan te voelen. Daar schuilt een groot probleem. Ons land wordt democratisch bestuurd. De meeste mensen zijn stedelingen. En bijgevolg wordt ook het platteland door stedelingen bestuurd. Hoe deze mensen ook hun best doen, ze zullen steeds fouten maken in het beheer van het platteland.

Of anders gezegd, het zit intrinsiek in ons systeem ingebouwd dat het platteland mismeesterd wordt. Dat zal eens stoppen… als er geen platteland meer is.

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!