Agroforestry in Vlaanderen

Agroforestry in Vlaanderen

maandag 23 juli 2018 15:33
Spread the love

Ik heb altijd al iets gehad met bomen. Natuurlijk klom ik als kind in bomen. Wie deed dat niet? Maar het is meer. Ik kan haast naar bomen kijken zoals ik naar een mooie vrouw kan kijken. Genieten van schoonheid, zonder meer.

Toen we in 1994 de boerderij kochten heb ik datzelfde najaar al bomen geplant op het bijhorende perceel. In een blog van 2011 ‘De Boomgaard’ beschrijf ik mijn werk ivm een hoogstammige boomgaard. 

Sint-Truiden heeft een jumelage met Nueva Guinea een gemeente in Nicaragua. Een aantal jaren geleden kreeg ik een aantal boeren van deze gemeente op bezoek. Zij vertelden over hun dubbelloof systeem dat vergelijkbaar is met mijn boomgaarden. Hun bomen moeten de felle slagregens opvangen zodat de vruchtbare bodem niet wegspoelt. Het was de eerste keer dat ik mijn bomen in een ruimer perspectief zag dan alleen maar bomen.

In 2014 plantte ik als één van de eersten in Vlaanderen bomen in een officieel agroforestry systeem.

wordt vervolgd

take down
the paywall
steun ons nu!