De globale weersomstandigheden blijven de prijzen van landbouwgrondstoffen naar recordhoogtes katapulteren. De cycloon Yasi die over Australië raast met windsnelheden van 300 kilometer per uur, heeft de prijs van suiker voor het eerst sinds 1980 boven de 35 dollarcent per pond gejaagd. Australië is de op twee na belangrijkste exporteur van suikerriet wereldwijd.
Ook de strenge winter in de VS, met 30 staten die gisteren onder een gigantische sneeuwstorm werden bedolven, heeft de prijs van tarwe verder omhoog geduwd. Aan de andere kant van de evenaar zorgt een uitzonderlijke droogte in Argentinië dan weer voor prijsstijgingen van maïs.
Zowel tarwe als maïs en sojabonen noteerden gisteren op hun hoogste niveau in 30 jaar. Tarwe noteert aan 269,75 euro per ton, de hoogste prijs sinds maart 2008. Handelaren verwachten dat tarwe snel de grens van de 300 euro per ton zal passeren, een record dat tijdens de vorige voedselcrisis in 2007-2008 werd neergezet.
Toch menen experts dat het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht is. Volgens Ric Deverell van Credit Suisse in Londen, zullen landbouwgrondstoffen ondanks de grote prijsstijgingen in het afgelopen jaar, naar verwachting “blijven stijgen tot midden 2011”.
De stijging van de voedselprijzen filtert ondertussen mondjesmaat door naar de detailhandel en heeft al sporadisch voor voedselrellen gezorgd in landen als Algerije en Mozambique. Maar de VN vreest voor nog meer onrust wanneer overheden en bedrijven straks de zowat 110% gemiddelde stijging van de globale voedselprijzen aan de consument gaan doorrekenen. (FZ)
Bron : Express.be / Financial Times