De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dochteronderneming van de Eternit Group speelt lelijk spel in Brazilië

Dochteronderneming van de Eternit Group speelt lelijk spel in Brazilië

dinsdag 10 november 2020 15:47
Spread the love

Medewerkers van het Braziliaanse dochterbedrijf SAMA van het Belgische Eternit (correctie Eternit Group, locatie onbekend) werden ziek, terwijl de dokters van SAMA (Asbestmijnbouwbedrijf) de ziekte verzwegen voor deze medewerkers. Hierdoor verloren deze arbeiders het leven. In 2017 kwam er een onderzoekscommissie in de Braziliaanse Senaat, waar één van de dokters van Sama zei dat hij over de gevolgen van asbest op de hoogte was en al jaren liegt tegen de arbeiders van het bedrijf.

Sinds 70 jaar zoekt SAMA naar asbest in Goias (meeste Brazilianen in België komen uit Goias) Verschillende medewerkers kregen een asbestlong. Dit kon enkel vastgesteld worden bij een onafhankelijke arbeidsgeneesheer.

Er is sprake, in Brazilië, dat het bedrijf al sinds 50 jaar het bestaan van asbestose ontkend door een leger aan advocaten, dokters en politici in te zetten tegen iedere klacht die er komt. Toch is er na een lang debat nog geen oplossing.

Eternit (Etex-group) in Kapelle-op-den-Bos en SVK in Sint-Niklaas waren in België de bron van asbestose, Etex wereldwijd is gestopt met het gebruik van asbest in 2002. In Europa werd het gebruik van asbest verboden in 2005.

Ondanks het feit dat er een financiele regeling gevonden is in België bestaat er geen regeling in Brazilië waar een eerlijk proces nog in kinderschoenen staat.

Pas in 2017 kwam één van de drie pneumologen van SAMA voor in de Senaat in Brazilië en sprak over schuldigverzuim en dat hij al jaren op de hoogte was van asbestose. Hierdoor werd hij een maand later ontslagen bij SAMA. Met dit bewijs kon het hooggerechtshof de productie en export van asbest stoppen toen in Februari 2020 de heropstart van de mijn in Goias werd gevraagd.

Volgens Caiado (de gouverneur van Goias) zijn de gevolgen van asbest niet groter dan die van andere grondstofindustrieën. Er zijn andere politici die SAMA beschermen. Samen met Caiado gingen zij nog naar de mijn in Minaçu om daar te beweren dat asbest niet ongezonder is dat dit maar een fabeltje is.

Dit ligt helemaal in de lijn met het beleid van Bolsonaro en is helemaal zijn stijl, natuurlijk worden mensen in de maling genomen omdat Caiado een orthopedist is die recht van spreken heeft. Volgens The Intercept Brazil staan Caiado en trawanten op de loonlijst van Sama.

Bron :

https://theintercept.com/2020/01/06/sama-eternit-medicos-pesquisa-negar-mortes-amianto/?fbclid=IwAR3-z3sfpgmwE_vJRhhWKrc3UBFVONAn51YLuYSEkrZbtq1tauGo9D1ewyw

https://g1.globo.com/go/goias/noticia/2020/02/12/empresa-anuncia-processamento-de-amianto-em-goias-e-associacao-pede-providencias-ao-stf.ghtml

https://en.wikipedia.org/wiki/Ronaldo_Caiado

 

P.S. Weerwoord is aangevraagd bij Eternit en zal integraal in België en Brazilië gepubliceerd worden.

Lees hier het weerwoord

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!