De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Volgens Eternit Kapelle-op-den-Bos wijzen de beschuldigen van The Intercept Brazilië niet naar hun

Volgens Eternit Kapelle-op-den-Bos wijzen de beschuldigen van The Intercept Brazilië niet naar hun

donderdag 12 november 2020 23:23
Spread the love

In voorgaand artikel werd gesteld dat Eternit of de Etex-groep, een dochteronderneming had in Brazilië, uit het antwoord blijkt dat er verwarring was onstaan omdat er verschillende bedrijven een licentie hebben om zich Eternit te noemen. Bij Eternit verwijzen ze naar de Eternit group Brazilië, en bij The Intercept Brazil (ex-krant van Glenn Greenwald (wikileaks-journalist)) verwijzen ze naar de Eternit group in Europa. Bloggers hebben namelijk niet genoeg middelen voor zo’n diepgaand onderzoek, het probleem zit hem duidelijk rond de naam Eternit.

In een korte rechtzetting van de ETEX-group waarop zij recht hebben, waarvan Eternit Kapelle-op-den-Bos deel van uitmaakt, stellen zij:

Het Braziliaanse bedrijf Sama waarnaar u verwijst, is geen dochteronderneming van Eternit NV in België of van de Belgische groep Etex.

De naam ‘Eternit’ werd destijds door de Oostenrijkse bedenker ervan aan verschillende bedrijven in licentie gegeven. Hierdoor bestaan er tot op de dag van vandaag verschillende bedrijven, zoals in Brazilië, die de naam ‘Eternit’ gebruiken, die niet verbonden zijn met Eternit NV in België of met Etex. Vandaar de verwarring.

Etex wereldwijd is gestopt met het gebruik van asbest in 2002. In Europa werd het gebruik van asbest verboden in 2005.

Terwijl er in The Intercept Brazilië (de voormalige krant van Glenn Greenwald) werd gezegd:

A Sama é um braço do grupo Eternit, que responde a processos milionários por doenças causadas por amianto na Europa.

(Sama is een dochterbedrijf van de Groep Eternit, die verantwoordelijk is voor schadeclaims van miljoenen euro’s voor de ziekten veroorzaakt door asbest in Europa.)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!