De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De burgemeesterverkiezing in São Paulo is de eerste grote afstraffing voor Bolsonaro

De burgemeesterverkiezing in São Paulo is de eerste grote afstraffing voor Bolsonaro

maandag 16 november 2020 15:48
Spread the love

In 2018 was São Paulo nog de stad waar de macht van Bolsonaro het sterkst voelbaar was, het leek een bastion dat de eerste decennia verloren was, maar vanuit de onderbuik van de stad kroop er een sociaal werker naar boven die heel links achter zich kreeg. Zijn naam is Guilherme Boulos, zijn bio staat in een vorig artikel.

In São Paulo verloren de kandidaten die gesteund werden door Bolsonaro. De harde Bolsonarokern zit voor 11 % bij Russomano (Republicanos). Hij komt voor de derde keer op. Hij haalde acht jaar geleden  22 % van de stemmen, vier jaar geleden 14 % en nu 11 %.

De PSDB van Covas (nu 32%) heeft er alles aangedaan om de kandidaat van de redelijkheid te zijn, kwam als vice van Dória (huidig gouverneur van São Paulo) aan de macht, omdat die gouverneur werd. Ondertussen is Dória (PSDB) de grootste kanshebber om het op te nemen tegen Bolsonaro in ‘22, maar dat kan de propaganda zijn van de PSDB.

França (13%, PSB) die regelmatig zijn mosterd gaat halen bij de PSDB van Covas, heeft toch een linkser profiel gekweekt. Boulos kan dus rekenen op de steun van de nationale linkse ploeg. Ieder boegbeeld roept hem lof toe.

Materrazzo (PSD) en Hassleman (PSL), samen goed voor 3%, gaan naar Covas. Het zal ervan afhangen hoe de PSB van França (13%) zich positioneert naar 29 november toe. Eigenlijk zit Covas een beetje vast omdat hij op de stemmen van Russomano  moet teren, maar die zijn zéér rechts.

Het lijkt er dus op dat als Covas zijn winst wil, hij enorm naar rechts zal moeten opschuiven en hoe meer stemmen er dan van het centrum naar Boulos gaan.

Hierdoor kan het zijn dat Dória (PSDB) tegen Bolsonaro uitkomt in de presidentsverkiezingen van ’22, al lijkt het er nog op dat andere mogelijkheden in de maak zijn gezien deze gemeenteraadsverkiezingen, waar de een jonge diverse kandidaten het lijken te halen.

Behalve als Boulos genoeg op het ressentiment van de huidige President kan spelen, omdat hij een echte positieve en aangename sfeer verkoopt en dat is een typische narrative waar de Brazilianen naar luisteren.

Het is dus duidelijk dat in de grootste en rijkste stad van het land de verkiezingen bepaald kunnen worden. De groep rond Boulos kan een linksfront vormen, of zal het dan toch de gouverneur Dória van São Paulo worden die het op neemt tegen President Bolsonaro in 2022.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!