De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Van sociaal werker tot bijna burgemeester van São Paulo, Guilherme Boulos (PSOL)

Van sociaal werker tot bijna burgemeester van São Paulo, Guilherme Boulos (PSOL)

maandag 16 november 2020 05:25
Spread the love

Kandidaat burgemeester van São Paulo, Guilherme Boulos, kwam na de verkiezingen van zondag 15/11 (de eerste ronde) buiten met 20 % van de stemmen. Nu komt hij uit tegen Covas (PSDB), huidig burgemeester, met 32 % van de stemmen. De tweede ronde is op zondag 29 november.

Guilherme Boulos (PSOL) heeft als vice Erundina, een oude getrouwe van de Braziliaanse politiek. Zij was lid van de PT van ‘82 tot ’97. Daarna vertrok ze naar de PSB tot na de impeachment van Dilma Rousseff.  Toen sloot ze zich aan bij de PSOL (partido socialismo e libertade).

Ze hebben beide een andere achtergrond, Erundina is een Nordestina (Noord-Oosten). Ze is in een arm gezin geboren in een klein dorp in Paraíba in 1934, ze is dus odertussen al 85 jaar oud.  Alles begon voor haar in São Paulo, toen ze moest vertrekken uit het Noord-Oosten na een mislukte eis tot landhervorming. Ze heeft zij zich kunnen opwerken naar een bachelor overheidsdiensten, was parlementslid voor São Paulo en ook een PT-burgemeerster (een heel geliefde).

Terwijl Boulos een dokterszoon is. Zijn vader en moeder staan op infectieziekten, vader is een prof. Microbiologie. Boulos begon op 15-jarige leeftijd bij de communistische jongerenbeweging. Op 18 jaar ging hij naar de FFLCH-USP, daar studeerde hij filosofie en deed een master in psychoanalyse. Tijdens de presidentsverkeizingen ‘18 was hij presidentskandidaat voor de PSOL (terwijl hij eigenlijk nog op kwam voor de beweging van de dakloze arbeiders). In de tweede ronde steunde hij de spitskandidaat Fernando Haddad (PT, oud minster van onderwijs onder Lula en Burgemeester van São Paulo) samen met Manuela d’Avila (PCdoB, feministische kandidaat uit Porto Alegre).

Na de verkiezingen heeft hij zich als alternatief kunnen presenteren voor Bolsonaro (2018-…). Na de gevangenzetting van Lula bleef hij over als belangrijke kandidaat van links in Brazilië.

Hij wil enkele beleidswijzigingen doorvoeren:

  1. Hij wil de mensen die op honderd euro per maand leven in São Paulo, dat zijn er ongeveer één miljoen (12 miljoen inwoners), een solidair basisinkomen van 20 tot 80 euro geven, boven hun inkomen. Daarna kunnen zij nog deelnemen aan andere sociale programma’s van de nationale overheid)
  2. Hij wil dat de ziekenhuizen meer personeel en budget krijgt, volgens hem kan het niet dat er tijdens de coronacrisis bepaalde ziekenhuizen leegstaan of ondergebruikt worden.
  3. Hij wil de leegstand aanpakken. In São Paulo staan er 40.000 huizen leeg en er zijn 20.000 mensen dakloos. Hij wil investeren in die leegstand, omdat het veel duurder is dan nieuwe woningen maken.
  4. Tijdelijk wil hij kleinere ‘casas solidárias’ inrichten waar 15 tot 25 daklozen kunnen leven met een verpleegkundige en een psycholoog. Hij zegt dat de herbergen voor daklozen niet meer van deze tijd zijn.

De corebusiness van Boulos zijn de daklozen van São Paulo en de armen van de periferie. Hij zit al sinds 20 jaar in het nationale raad van de MTST (beweging van dakloze arbeiders).  Daar was hij bezig met gebouwen te bezetten om deze daarna te geven aan de werkende armen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!