Vandaag is het 21 maart. Volgens de traditionele kalender de eerste dag van de lente. De natuur mag al eens centraal staan. We weten het: dat het klimaat danig lijkt te gaan uit de hand lopen en ontsporen, het gaat in feite terug op een ongelukkige, ongezonde houding naar de Natuur. Een van negeren en neerkijken. Ook juist in het kerngebied waar de kapitalistische, consumerende, “hard werkende”, westerse beschaving is ontstaan, in West-Europa bij ons.
Hier moet ik aan denken wanneer wij een bezoekje brengen aan de zondagsmarkt in Heverlee, een mooie en welvarende gemeente geprangd tussen Leuven centrum en het Heverleebos. Na enige rondkijken en gelukkig toeval, ontdekken wij op twee plaatsen toiletmogelijkheden voor de bezoekers en standhouders. Geen overbodige luxe in covid tijd zonder geopende cafés.
Het ene cluster ligt in het gemeentehuis, langs de Waverse baan; een aparte cel in kunststof staat achter de kerk, tussen de bomen en struiken. Je moet het maar weten. Er zijn nergens, op geen enkele manier, wegwijzers aangebracht. Wat kan hier de reden van zijn? Anders dan een bestaande gêne bij de streekgenoten over het lichaam en zijn lichaamsfuncties, en dus van “all things natural”?…
Ook in het stadscentrum zijn openbare toiletten beschikbaar, maar nergens is er een bewegwijzering voorzien.
Wat kan daarvan de reden zijn? Wil men de commerciële sfeer en haar glamour niet bezoedelen? Of is de noodzaak van degelijke communicatie, 45 jaar na het oprichten van een studierichting communicatiewetenschappen aan de KU Leuven nog niet beter doorgedrongen?
Als je het positief wilt bekijken: de covid-crisis én de klimaatcrisis, zij gaan ons nog toelaten heel wat ouderwetse, ongezonde, soms ronduit onnozele houdingen bij te sturen…