De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De ALV van het Coronavirus

woensdag 8 juli 2020 19:04
Spread the love

In ‘onze jongere tijd’ stonden de letters ALV voor de Algemene Leden Vergadering, meestal bij een sportvereniging of een politieke partij. En er zijn er nogal wat geweest. Maar tegenwoordig – in de Coronacrisis – betekent de ALV heel wat anders, nl. App – Lockdown – Vaccin. Gezien men nog steeds zo weinig weet over het SARS-CoV-2 virus blijft men ook maar praten en vooral schrijven over de ALV. 

 

Elke dag – ondanks de versoepelingen in de Coronacrisis – weet men nog steeds een groot gedeelte van het nieuws te vullen, zowel gesproken als geschreven, over iets van het virus. Dan weer van de ene kant bekeken en dan weer van de andere kant. Maar persoonlijk vind ik nog steeds dat erg weinig over het virusonderzoek wordt gezegd, zoals al eerder beschreven is. 

 

Het Coronavirus, het blijft ons bezighouden  

 

App
De nieuwe Coronawet zou op scherp staan en zou eigenlijk voor het zomerreces behandeld hadden moeten worden, zodat de overheid meer macht naar zich had toe kunnen trekken, echter de Tweede Kamer is ongehoorzaam geweest en is voor de wet gaan liggen. Daarom heeft de regering de wet aan moeten passen en is o.a. de inbreuk op de privacy door de overheid (lees politie) er uit gehaald en tevens de app. 

 

Nu was er enkele weken cq maanden geleden al enige commotie ontstaan over de invoering van de Corona-app of apps en is er toen niet door ontwikkeld. Een app zoals werd voorgesteld zou een inbreuk zijn geweest op de eerder genoemde privacy, waarbij er ook een app zou zijn geweest waarbij een buitenlandse mogendheid inzicht zou hebben gekregen in de gegevens van miljoenen Nederlanders.
Dus het niet doorgaan van de ontwikkeling van de Corona-app is geen probleem (geweest), echter we weten zeker niet waar we met zijn allen mee bezig zijn. Want wat wil het geval: er is een Corona-Dashboard van de Overheid, dat in feite hetzelfde doet als een te ontwikkelen app. Bij de app wordt de input door u zelf gegeven, bij het dashboard wordt dit meer gedaan door de zorgprofessionals. 

 

Maar zelfs hier zit een ontsnappingsclausule in het dashboard, want als er verder gekeken wordt, dan kan men het volgende lezen:  “ Zelfrapportagegegevens (infectieradar) Het RIVM houdt op verschillende manieren de verspreiding van infectieziekten in de gaten. Dat geldt ook voor COVID-19. Een van die manieren is door te kijken naar mensen met klachten die kunnen wijzen op een infectie. Dat doet het RIVM met de Infectieradar. Iedereen in Nederland kan deelnemen aan de Infectieradar. Deelnemers geven één keer per week door of zij koorts of andere klachten hebben (gehad). Ook als mensen geen klachten hebben, geven ze dit door. Zo worden signalen van toename of afname van het virus eerder opgepikt … “
Met andere woorden, men kan zelf de gegevens dan invullen en zie hier, de app is compleet, zoals bedoeld was. En met het Dashboard wordt een ieder netjes in de gaten gehouden. Punt, u kiest zelf voor dit. 

 

Lockdown
De L van de ALV van het Coronavirus spreekt dan weer over de lockdown op het moment dat het virus weer zal toeslaan, alsof het al weg is of weg is geweest. In een aantal gebieden en steden in de wereld worstelt men of nog met de eerste golf of is men al bezig met de tweede golf. Hierbij worden verschillende gebieden weer voor een aantal weken afgesloten van de buitenwereld, zo goed als kwaad als het kan.
Opvallend is dat er een scheuring te bespeuren is tussen de opmerkingen van de hoofdpersonen die steeds over deze lockdown in Nederland zo nodig hun woordje mee moeten of willen praten, nl. de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, en de voorzitter van de Veiligheidsregio’s, met een ander woord Veiligheidsberaad, Hubert Bruls. 

 

Op het moment dat de lockdown werd versoepeld bracht de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, in de media, dat bij een (eventuele) tweede Coronagolf, men gaat proberen om zo laag mogelijk een lockdown in te stellen, dus met andere woorden, zoals het laatst ook gebeurd is met een slachthuis of andere bedrijven. Alleen daar waar de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus zich openbaart, wordt een lockdown en een quarantaine ingesteld. Dit lijkt min of meer hetzelfde te gaan worden als in andere landen.
Echter de voorzitter van de Veiligheidsraad gaf laatst bij Nieuwsuur eigenlijk toch meer het sein af, dat Nederland te klein is voor dit soort kleine quarantaine-gebiedjes en dat bij een volgende golf eigenlijk meteen weer grotere gebieden, provincies en misschien wel heel Nederland weer gesloten moeten gaan worden. Dus een quarantaine van (bijna) 100% van Nederland. 

 

Daar lijkt toch nog wel lucht tussen te zitten, tussen beide opmerkingen binnen één dag in het openbaar uitgesproken. Ik ben benieuwd, wat voor touwtje men nu weer weet te vinden, om dit gat dicht te maken. 

 

Vaccin
De derde poot van de ALV is het vaccin.  En ook hier is weer van alles aan de hand. De Amerikaanse president – die vindt dat de besmetting niet zo heel erg is, ondanks de meeste besmettingen en doden in de VS – heeft al een flink voorschot genomen op de inkoop van het vaccin dat eind van het jaar op de markt gaat komen. En wel op zo’n (onbehoorlijke) manier dat andere landen mogelijk best wel eens in de problemen zouden kunnen gaan komen. 

 

Daarentegen is het onderzoek naar het virus nog steeds niet fatsoenlijk gestart, gedocumenteerd en afgelopen, wat mogelijk problemen zou kunnen geven bij de ontwikkeling van een vaccin. Want, zeg nu zelf, hebben we één virus of hebben we nu al twee varianten van het virus te pakken in de wereld? En als er een tweede variant is – want de berichten over een licht en sterke variant halen steeds vaker de media – hoe groot zou dan de kans zijn, dat er niet meer varianten kunnen gaan komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het griepvirus: het vaccin van dit jaar is gebaseerd op de besmetting van vorig jaar, maar ondertussen is het griepvirus of kan het in ieder geval ondertussen al weer gemuteerd zijn. 

 

Het AD kwam laatst met een artikel over het feit dat mensen twijfelen over of men zich wel of niet zou laten inenten tegen het Coronavirus.  Het artikel is gebaseerd op een onderzoek van EenVandaag onder zo’n 35.000 mensen die hebben gedaan aan een vragenlijst. Hieruit blijkt dat 59 procent ‘open zou staan voor een inenting, iets minder dan een kwart zou nog twijfelen en 18 procent wil absoluut geen vaccinatie’.
De twijfelaars zouden hun bedenkingen hebben bij het hoge tempo van de ontwikkeling van het vaccin en tevens heeft men aangegeven dat de kans dat het SARS-CoV-2 virus muteert groot is, waardoor een vaccin op termijn nutteloos zou zijn. 

 

Er blijkt dus nog veel onduidelijkheid te zijn en dat komt omdat het nieuws steeds in fragmenten gepresenteerd wordt en dat mensen die het nieuws moeten brengen, niet altijd op dezelfde lijn zitten.
Aan het eind van deze ALV, wens ik u allen veel sterkte, geduld en gezondheid, maar moet er onmiddellijk bij zeggen, dat we nog niet van het virus af zijn.  

Coronavirus vaccin1

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!