De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Controle- of Corona-app …

dinsdag 21 april 2020 11:40
Spread the love

Nee, we gaan niet praten over een blunder, hooguit een flinke uitglijder – tenslotte probeert het kabinet in het kader van de oorlog tegen het SARS-CoV-2 virus – verschrikkelijk haar best te doen om het virus in te dammen en ons naar de zin te maken. Chapeau dan toch … of toch niet? 

 

Maar wat de heer Rutte c.s. nu weer heeft uitgevonden … een app om een sein te kunnen geven als we in de problemen zijn gekomen – lees in de buurt van een besmetting zijn geweest.  

 

Maar zeg nu eens in alle eerlijkheid: bent u klaar voor zo’n app? Ik dus absoluut niet, ik weet niet wat ik met zo’n ding aan moet. Het hele leven wordt al in de gaten gehouden; zeg nu zelf: als je inlogt op de pc staan al een aantal gegevens vooraf ingevuld. Log je in op je mobiel, dan kan je je gps wel uitzetten, echter als je wat nodig hebt of bent op zoek naar de juiste plaats, heb je dat ding weer nodig. Overigens kan men een telefoon bijna altijd traceren, behalve als je hem helemaal hebt uitgezet – en dan is het nog mogelijk – maar dan heb je er niets aan. 

 

Ik vraag me nu dus hardop af of we met zijn allen rijp zijn voor een Corona-app op ons mobiel, en dus met andere woorden zijn we er klaar voor, dat we willen weten of we in de buurt van een besmetting zijn geweest en dus mogelijk zelf een besmetting hebben opgelopen. Of noem ik dan nu een Controle-app?
Maar hoe gaat het dan in het werk? Het lijkt me dat ergens iemand een seintje krijg, dat ik – wanneer ik met de bus naar het werk ga – in de buurt ben geweest van een potentiële besmettingsbron. Ok, zo ver is het nog te volgen, maar dan gaat het pas echt beginnen. 

 

De veiligheid
Volgens een artikel van de NOS zijn afgelopen weekend zeven-apps ‘losgelaten’ om te testen. Gelukkig heb ik niets gezien of gehoord om ergens aan mee te doen, maar dit terzijde. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de apps gepresenteerd en onmiddellijk was de kritiek niet te beschrijven, zelfs – vooraf ! – hebben de veiligheidsdiensten aangegeven dat alles te hard van stapel liep en dat er nogal wat problemen qua veiligheid aan de apps kleefden. Maar ja, een goed minister dramt natuurlijk gewoon door en getest moest er worden.
Enfin, kort maar krachtig: er schenen nog wat ‘onvolkomenheden’ in de apps te zitten, waardoor gegevens van de personen die meededen om te testen, op straat kwamen te liggen. Gut, gut, waar heb ik dat eerder gehoord? 

 

Volgens mensen die er verstand van hebben, zoals computerwetenschapper Frank Dignum van de Universiteit Utrecht, heeft het gebruik van zo’n app helemaal geen nut, waar andere critici aankoppelen dat er nog veel onduidelijk is over de effectiviteit, betrouwbaarheid en doelmatigheid. Zo, dit soort commentaar kan men in ‘Den Haag’ in zijn zak steken. Er is dus niet goed of nagedacht, de apps zijn te snel op de markt gekomen of de man in de straat vertrouwt het hele zooitje niet. En tot die laatste groep mag u mij dus scharen. 

 

Maar het geheel wordt nog mooier: de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in een ander artikel van de NOS aangegeven dat de corona-apps onvoldoende zijn uitgewerkt en dat ze niet kan beoordelen of de bescherming van gegevens van de gebruikers genoeg is gewaarborgd. Tevens geeft de AP aan dat niet duidelijk is beschreven wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens die door de apps worden verzameld. 

 

Maar alsof het al niet erg genoeg is, zijn zeker bij één app – Covid19 Alert – persoonlijke gegevens openbaar gekomen die niet op straat mochten komen te liggen. In de broncode van de app waren oude bestanden te vinden, waarin bijna ‘tweehonderd volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een ander app’, gelinkt aan deze app.
Volgens RTLZ zijn er zeven apps waarmee de overheid is gaan testen, die bijna allemaal werken met bluetooth om de contactmomenten tussen burgers te registreren. Experts, die betrokken waren bij de selectieprocedure van de zeven apps, hebben al eerder forse kritiek gegeven over de apps en zelfs enkele apps afgekeurd. 

 

Het systeem
Degene die meedoet middels de app-registratie, installeert de app op zijn mobiel, zodat de app de telefoons kan registreren die je in de loop van de dag bent tegengekomen, in de bus, op het werk, op straat of in de supermarkt. Die app zal het dus wel druk hebben …
Als een persoon invult in de app, dat hij of zij ziek is – als men dat al weet, want 1. het duurt even voordat je echt ziek wordt en 2. je kan het virus hebben zonder ziek te zijn – krijgen de andere telefoons een waarschuwing, zodat de eigenaren voorzorgsmaatregelen kunnen nemen, of zich laten testen – als er genoeg testen zijn – of zelfstandig in quarantaine gaan.
Wat zou er gebeuren, als men een geheime afspraak heeft gehad of tegen de baas zei dat men ziek was en ondertussen wel even naar de sportschool is geweest? Geheimen komen hierdoor op straat te liggen en de menselijkheid wordt vervangen door de computergestuurde apps van het leven. Welkom in de wereld van de robotisering van je leven .. er zijn hele goede films hierover gemaakt. 

 

De gegevens schijnen lokaal opgeslagen te worden op de telefoon van de ‘zieke persoon’ en al zijn contacten en als de zieke persoon te horen krijgt dat hij of zij Corona heeft, dan krijgt men – naast het advies van de arts – ook een code van de huisarts of GGD om in de app in te voeren. Op dat moment is het de bedoeling dat de contactmomenten die lokaal zijn  opgeslagen, geüpload worden naar een centrale server, waardoor al de contacten van de zieke persoon een melding krijgen van de mogelijke contactmomenten en de vraag om in thuisquarantaine te gaan. 

 

Volgens de gegevens van het artikel Van RTLZ stelt de overheid het gebruik van de app niet verplicht, maar dan wordt er wel onmiddellijk de vraag gesteld wanneer deze functioneel zou kunnen zijn, en dat zou bij een gebruik van meer dan 60% van de de Nederlanders moeten zijn. Opeens krijg ik een déjà-vu: was er bij de groepsimmuniteit ook niet sprake van 60% dat nodig was om onze oudere medemens en de wat zwakkeren in onze maatschappij te beschermen? Oh ja, nu weet ik het weer: dat systeem werkte niet….  

 

De opzet van het ministerie was een marathon afgelopen weekend om de apps te testen, waarna afgelopen zondag om 16.00 een eindpresentatie was van de zeven apps. AP kon daarna op maandag haar bevindingen presenteren, zodat het kabinet op dinsdag 21 april een besluit zal gaan nemen. Welnu … ik ben benieuwd wat daar is uitgekomen …

 

© KhamakarPress / 21.04.2020

Corona App2

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!