De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Department of Foreign Affairs and Trade, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

Cacaoboer zijn is geen droomjob

Wereldwinkeldag, 12 oktober, is traditiegetrouw ruildag. Vorig jaar ruilden duizenden enthousiaste fairtradefans een lege pot choco tegen eentje van Oxfam Fair Trade, dit jaar zijn de chocoladerepen aan de beurt. Ruim 22.500 chocoladerepen zijn vandaag van eigenaar veranderd. Repen die bijdragen tot een leefbaar inkomen voor de cacaoboer.

vrijdag 25 oktober 2019 01:39
Spread the love

Deze dag is ook de dag waarop Oxfam de Belgische chocoladesector erop wijst dat het ons menens is: de telers van de grondstof voor onze favoriete lekkernij hebben recht op een betere toekomst.

Droomjob

Weet jij hoe het dagelijkse leven van een cacaoboer eruit ziet? Wat ze verdienen en in welke omstandigheden ze werken? We kunnen hier pagina’s vol (schrijnende) feiten over neerpennen, maar soms spreekt een beeld meer dan duizend woorden. Daarom schreef Oxfam-Wereldwinkels een fictieve vacature uit voor cocoa developement manager. En die kende veel succes … tot de harde waarheid aan het licht kwam. Ook al was de video geënsceneerd, chocolade smaakte plots weer heel wat bitterder.

Chocoladefans ruilden vandaag in 200 Oxfam-Wereldwinkels ongeveer 22.500 chocoladewikkels in voor Oxfam-chocolade. Tegelijk verstuurden ze een niet-mis-te-verstane boodschap aan de chocoladesector.

Elke ruiler postte ook een postkaart met een kristalheldere boodschap aan de voornaamste spelers in de Belgische chocolade industrie en aan de retailers om hen te herinneren aan de gemaakte afspraken om Belgische chocolade tegen 2030 echt duurzaam te maken. Beyond chocolate, het partnerschap van de Belgische chocoladesector, de supermarkten, het middenveld en de overheid mag immers geen loze belofte aan de cacaoboeren blijven. Oxfam neemt alvast haar verantwoordelijkheid:

“We geven het voorbeeld door een extra premie te betalen die volgens recente studies ervoor zorgt dat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Zo zorgen we ervoor dat de producenten van de grondstof voor onze chocolade een waardig leven kunnen leiden waar ze recht op hebben”, zegt Bart Van Besien, beleidsmedewerker bij Oxfam-Wereldwinkels.

“Er is nood aan een wetgevend kader dat het respect voor mensenrechten verplicht maakt voor alle bedrijven. Daarvoor kijken we ook naar onze politici. De tijd waar men dacht dat het probleem enkel met vrijwillige initiatieven opgelost kon worden, ligt achter ons”, besluit Van Besien.

 

Foto: Department of Foreign Affairs and Trade, Flickr / CC BY 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!