De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

België legt op 5 mei ‘mondeling examen mensenrechten’ af voor de Verenigde Naties

België legt op 5 mei ‘mondeling examen mensenrechten’ af voor de Verenigde Naties

Op 5 mei 2021 legt België voor de derde keer zijn ‘mondeling examen mensenrechten’ af voor de Verenigde Naties. Het gaat om het zogenoemde Universeel Periodiek Onderzoek (UPR, Universal Periodic Review), een mechanisme van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN).

donderdag 29 april 2021 17:50
Spread the love

 

Tussen 9h-12h30 vindt een online werkgroep plaats waarin elke VN-lidstaat de kans krijgt het mensenrechtenbeleid van België onder de loep te nemen en aanbevelingen te doen om het te verbeteren. De vergadering, waar Minister Wilmès voor België het woord zal nemen, zal live te volgen zijn via deze link[1].

De minister zal namens België antwoorden op de aanbevelingen en suggesties van andere staten. De uitkomst van de dialoog heeft dus een grote impact op de mensenrechtendoelstellingen van de huidige regeringen.

Amnesty International maakte een analyse van een aantal mensenrechtenthema’s in België en maakte zijn aanbevelingen voor België over aan de VN-lidstaten en aan de Mensenrechtenraad. De bijdrage van Amnesty International kan u hier nalezen. Amnesty concludeert dat er enige vooruitgang is geboekt in ons land, maar dat er nog veel werk aan de winkel blijft, onder meer inzake de strijd tegen seksueel geweld, de toestand in de Belgische gevangenissen en politiegeweld.

 

Note:

[1] Klik op “UPR Webcast” onder de hoofding “Meeting & Events”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!