De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Alle erg goed betaalde politici zouden één of twee maal halftijds kunnen gaan werken.

Alle erg goed betaalde politici zouden één of twee maal halftijds kunnen gaan werken.

zondag 26 februari 2017 06:01
Spread the love

http://datacentered.nl/2014/01/helft-bestaande-banen-over-30-jaar-verdwenen/

“De robot komt eraan, dus er is straks veel minder werk. De banen die overblijven, moeten we daarom eerlijker verdelen: een beetje werk voor iedereen”

Als steeds minder jobs aangeboden zullen worden, moet de arbeid herverdeeld worden. De politici moeten het goede voorbeeld geven.

https://fd.nl/economie-politiek/1152473/de-robot-komt-banen-stelen-maar-veel-minder-dan-gevreesd

Ik ben voor twee maal zoveel betaalde politici. Het zou moeten gaan om “Siamese” duobanen van mensen die elkaar echt vertrouwen, dus halftijds, in uren en loon/salaris. Dan heb je ook meer talent, diversiteit, betere kennis van bepaalde zaken, minder stress, minder teleurgestelden en vetes binnen partijen, minder afwezigen omdat bij ziekte en vrije dagen of elders aanwezig moeten zijn de andere helft kan invallen, minder fouten als ze elkaar constant op de hoogte houden … Dat ze hun oud beroep dus ook maar tegelijk blijven uitoefenen, of een ander zoeken maar dan transparant, of tevreden zijn met een 1750-2000 als startbasis voor een parlementslid en het dubbel of zo voor een minister en verder “half werkloos”. Een burgemeester van een grote stad kan dan perfect lokaal en centraal actief zijn, zonder de helft van de tijd minder geconcentreerd te zijn ook door vermoeidheid of zelfs gewoon de kat te (moeten) sturen.

Nog een argument, gehoord in De Zevende Dag uit de mond van Matthias Diependaele: zo is men minder i.p.v. volledig financieel afhankelijk van de partij, kan men extra kritisch zijn i.p.v. te moeten bedelen, of zelfs eruit stappen en niet in een gat vallen – hetgeen na een verkiezing velen tegelijk kan overkomen – maar de halftijdse activiteit opnieuw naadloos voltijds gaan uitoefenen. Pech voor die halftijdse vervanger dan wel.

Work smarter, not harder. Dat is niet voor niets het devies van Silicon Valley. Correct me if I’m wrong.

Hoe hoger op de ladder, hoe meer uren er gepresteerd moeten worden ook om de “competitie te verslaan”, hoe meer recht men denkt te hebben op veel geld, … en hoe meer ze soms ondoordacht maar wat doen en daarbij fouten maken – i.p.v. langer na te denken en te bestuderen – om te bewijzen dat ze dat geld waard zijn. Het is zelfs heel goed mogelijk dat een aantal extreem getalenteerde individuen geen kans maken op topbaan X of dat ze zelfs niet kandideren, omdat ze niet van hot naar her kunnen of willen rennen.

Het zijn ook mensen, feilbaar en geen onverwoestbare lichamen en geesten.

“Vlaams minister Ben Weyts heeft het ziekenhuis mogen verlaten. De N-VA-minister werd gisteren onwel in het Vlaams Parlement. In eerste instantie was sprake van oververmoeidheid. Uit verder onderzoek blijkt nu dat hij een aanval had van ‘transiënte globale amnesie’, een soort vlaag van verwardheid en desoriëntatie gepaard gaand met geheugenverlies. Mogelijke oorzaken daarvan zijn hevige fysieke inspanning, stress en vermoeidheid”

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3088478/2017/02/23/Weyts-mag-ziekenhuis-verlaten-na-aanval-van-transiente-globale-amnesie.dhtml

 

Als je de jaarlijkse rapporten over onze parlementsleden in de kranten leest, kan je alleen maar besluiten dat de politici met een beroep die roepen dat ze niet wereldvreemd willen worden minder goede punten krijgen dan hun collega’s die ze met dedain ambtenaar-politicus of beroepspoliticus noemen.

 

 http://www.tijd.be/opinie/column/Voor_de_zot.9866719-2337.art

Hoeveel topmuzikanten zijn er ook medailleatleten? Zijn er chirurgen die handtassen verkopen op de markt? Beoefening baart kunst. Twee zogenaamd voltijdse banen uitoefenen kan (bijna) niemand. Omwille van het geld kwantiteit leveren of uit idealisme, plichtsbesef, perfectionisme, … kwaliteit voor een bescheidener inkomen, alleen het tweede is aanvaardbaar (met belastinggeld).

Denken en dromen voor en over een betere wereld, kost ook veel tijd en energie. Alexander kwam naar Diogenes toe. De legende of mythe is dat deze lag te zonnen voor zijn ton.

Toevallig net gevonden: http://man-man.nl/fulltime-werken-40ste-is-slecht-hersenen/

“De werkweek is te lang, de weekenden te kort. Dit wisten we al. Zweden heeft de zes-uur durende werkdag geïntroduceerd en er zijn tal onderzoeken die bevestigen dat onze werkdagen te lang zijn. Maar er is meer. Een nieuw onderzoek suggereert dat fulltime werken na je 40’s slecht is voor je gezondheid.

Hieruit viel te concluderen dat de deelnemers mentaal het sterkst waren wanneer ze drie dagen per week werkten. Kwam het aantal uren per week boven de 25, dan ging de score naar beneden. Toch kunnen we niet zeggen dat we na ons 40ste moeten stopen met werken, want minder dan 25 uur per week werken had ook een negatieve invloed op onze hersenprestaties. Toch is het schadelijker om te veel te werken, dan helemaal niet te werken. In het begin stadium stimuleert werken onze hersencellen. Echter treedt op een gegeven moment de welbekende stress op en dit is killing voor ons lichaam, zowel mentaal als fysiek.

Het onderzoek zal niet leiden tot de inlassing van een 25 uur durende werkweek. Echter zal in de toekomst de werkweek aangepast moeten worden. Ons type werk is veranderd en we gaan steeds later met pensioen.”

Dit moet ik nog eens apart behandelen.

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!