De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Abrupte afscheid van Agnes Kant drama voor links Nederland

Abrupte afscheid van Agnes Kant drama voor links Nederland

donderdag 4 maart 2010 23:12
Spread the love

Of Agnes Kant het nu goed deed of slecht, de meningen zullen verdeeld blijven (en laat de twitteraars maar twitteren), ze was alvast geen salonsocialiste, ze was een linkse socialiste, waarvan er bij ons veel te weinig zijn, een vechter en altijd op de bres voor de zwaksten in de samenleving, voor de mensen aan de onderkant, voor de werkende en werkloze mensen.

Iemand waar links Nederland fier mag op zijn.

En haar uitvallen tegen en uitspraken over Wilders waren meer dan terecht.

Links Nederland moet beseffen: met extreem-rechts is geen enkel compromis mogelijk. En inderdaad leeft en vegeteert Wilders (die zelfs geen partij heeft maar een ordinaire kiesvereniging is) bij een racistische, discriminerende, anti-democratische zondebokken – en uitsluitingspolitiek.

En dat moet voortdurend in de dagelijkse politieke strijd gezegd en herhaald worden.

En de kiezers van Wilders zijn niet onschuldig.

Zij dragen zoals alle burgers ook een verantwoordelijkheid in een parlementaire democratie en mogen daar ook op aangesproken worden.

Voor al die Nederlandse politici (vooral de christendemocratische en liberale) en ook de Nederlandse media die het maar niet schijnen te begrijpen: het “cordon sanitaire” (hetgeen alleen betekent: niet besturen met extreem-rechts) heeft in België gewerkt: dertig jaar is het Vlaams Blok (Vlaams Belang) van de politieke macht gehouden en de voorbije twee jaar is het VB aan het afbrokkelen omdat kiezers beginnen beseffen dat het geen zin heeft op die partij te stemmen.

Diegenen die nu altijd hard roepen dat een “cordon sanitaire” niet ethisch is en ondemocratisch zou zijn: wilden de traditionele politieke partijen vroeger dan wel besturen met communisten? Maar dat noemde men geen “cordon sanitaire” natuurlijk.

Het opstappen van Agnes Kant is een geschenk voor Wilders en extreem-rechts en alle ultraliberalen en antidemocraten in Nederland

Want Jan Marijnissen komt niet terug (zoals hij zelf zegt) en een nieuw gezicht en leiderschap neerzetten drie maanden voor de nationale verkiezingen is onmogelijk.

Het afscheid van Agnes Kant is een verlies voor de democratie en inderdaad niet alleen de verkiezingen van 9 juni worden historisch, de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 zijn nu al historisch.

Omdat een andere wereld mogelijk is,

Eric Goeman is voorzitter Democratie 2000, coördinator Gentse Feestendebatten en woordvoerder Attac Vlaanderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!