Foto: shopblocks/CC BY 2.0 DEED

“Uber Eats en Deliveroo, als je in België wil blijven opereren zal dit volgens de Belgische regels zijn!”

Volgens de Belgische Transportarbeidersbond (BTB-ABVV) moeten maaltijdkoeriers die werken voor Uber Eats en Deliveroo als werknemers worden beschouwd. Ondanks juridische uitspraken weigeren de platformen echter om zich bij deze realiteit neer te leggen.

maandag 6 mei 2024 12:51
Spread the love

 

Begin mei sprak de Commissie Arbeidsverhoudingen zich voor het eerst uit over de vraag of maaltijdkoeriers werknemers dan wel zelfstandigen zijn, zo schrijft BTB-ABVV in een persbericht. Dit markeerde de eerste test van de wetgeving over platformwerk die Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie en Werk, begin 2023 heeft uitgerold.

Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “We zijn tevreden dat de commissie de koeriers van Uber Eats erkent als werknemers, dit betekent dat de nieuwe wetgeving een eerste test overleefd heeft. Voor ons zijn fietskoeriers transportarbeiders, spijtig genoeg blijven internationale platformen het licht van de zon op dit vlak ontkennen.”

De tweede keer dat de platformen falen

In december 2023 volgde het Arbeidshof in Brussel de analyse van de vakbonden én het Arbeidsauditoraat dat de maaltijdkoeriers van Deliveroo niet enkel werknemers zijn, maar ook dat ze in het PC van het transport (140.03) thuishoren, Het PC, Paritair Comité is verantwoordelijk voor het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden binnen de transportsector in België.

Het hof oordeelde ook dat deze platformen niets te zoeken hebben in de deeleconomie, het beruchte P2P-statuut (peer-to-peer-statuut). Dit verwijst naar een juridische classificatie die wordt toegepast op bedrijven die opereren binnen de deeleconomie, waarbij particulieren rechtstreeks goederen of diensten met elkaar delen via online platforms.

Moreels: “Het is inderdaad de tweede keer op relatief korte tijd dat onze analyse erkend wordt door de juiste instanties. Maar de platformen weigeren, tegen de juridische uitspraken in, zich neer te leggen bij de realiteit. Deliveroo is al jaren bezig om er een procedureslag van te maken, en hun koeriers/werknemers een correcte vergoeding te ontzeggen. Ook Uber Eats wil er een lange strijd in de rechtbank van te maken.”

“Tijd om het vonnis van de arbeidsrechtbank uit te voeren”

Het vonnis met betrekking tot Deliveroo en de nieuwe wetgeving van 2023 worden echter niet toegepast. De platformen gaan gewoon door alsof er niets aan de hand is, en tot nu toe is er geen echte reactie geweest. Toch is een reactie dringend nodig: de wetgeving heeft haar eerste praktijktest doorstaan en er is een duidelijke uitspraak gedaan.

Het P2P-statuut mag nu niet meer worden gebruikt op het gebied van arbeidsrecht. Ofwel ben je werknemer, ofwel ben je zelfstandige. In beide gevallen is het verplicht om bij te dragen aan de sociale zekerheid. Koeriers die nog steeds het P2P-statuut gebruiken, werken eigenlijk in het informele circuit.

Moreels: “De rechtbank heeft een uitspraak gedaan, het cassatieberoep van Deliveroo werkt niet opschortend. Dit betekent dat de uitspraak van de rechtbank van kracht blijft, terwijl het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, alleen de toepassing van het recht beoordeelt. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de sociale inspectie hebben vandaag het instrument in handen om de platformen van maaltijdbezorging te dwingen om zich aan de Belgische wetgeving te houden.”

“Ze moeten dit dringend doen en een duidelijke boodschap geven: als je in België wil blijven opereren zal dit volgens de Belgische regels zijn! Dan pas spreken we van een eerlijke en correcte sector. We vragen dat ook minister Dermagne het nodige doet om de arbeidsinspectie te laten optreden tegen deze platformen, die onwettelijk verder werken alsof er niets aan de hand is.”

“Minister Van Peteghem: neem uw verantwoordelijkheid!”

Volgens BTB-ABVV was het vonnis van de arbeidsrechtbank duidelijk: de platformen voldoen niet aan de voorwaarden om erkend te worden als elektronisch platform in de deeleconomie. Daarom mogen ze geen gebruik maken van het P2P-statuut. Ondanks deze arbeidsrechtelijke vaststelling blijven deze platformen het P2P-statuut echter fiscaal gebruiken. Het is volgens BTB-ABVV hoog tijd om deze anomalie recht te zetten en de erkenning van deze platformen in te trekken!

Moreels: “Het niet intrekken van deze erkenning is schuldig verzuim van minister van Financiën, Vincent Van Peteghem. Hij blijft de platformen de kans geven om de koeriers te laten opdraaien voor inbreuken op de arbeidswetgeving.”

“Deliveroo weet dat ze het P2P-statuut niet mag gebruiken, maar legt al het risico bij de koeriers, die niet weten dat ze eigenlijk aan het zwartwerken zijn. De mogelijke gevolgen voor de honderden koeriers interesseren hen niet, enkel het eigen winstbejag telt. De minister kan niet langer verstoppertje spelen, hij moet vandaag nog zijn verantwoordelijkheid nemen!”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!