Foto: 11.11.11
11.11.11

Verdrinkingen zijn een politieke keuze

‘Verdrinkingen zijn een politieke keuze.’ Met die boodschap namen actievoerders van 11.11.11 vanmiddag de fontein van de Kleine Zavel in Brussel over naar aanleiding van de dramatische scheepsramp voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. 11.11.11 eist meer aandacht voor reddingsoperaties en een internationaal onderzoek. ​

vrijdag 16 juni 2023 17:05
Spread the love

 

Zwembandjes en reddingsvesten. Die dreven vanmiddag in de fontein van de Kleine Zavel in Brussel om aandacht te eisen voor de zware scheepsramp van woensdag voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. Het zou gaan om een van de meest dodelijke rampen op de Middellandse Zee. ​

Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11 die de actie organiseerde is scherp voor beleidsmakers: “Deze ramp kon vermeden worden. Sterker nog, verdrinkingen zijn een politieke keuze”, zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Veilige routes voor deze mensen om naar Europa te komen zijn vandaag zo goed als onbestaande. Europese en ook de Belgische hervestigingsprogramma’s zijn zo klein dat ze geen realistische optie bieden. Mensen hebben geen alternatief.”

Onafhankelijk onderzoek

11.11.11 eist dat België oproept tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen. “De Griekse kustwacht staat bekend voor haar doofpotoperaties op vlak van illegale pushbacks, geweld en criminalisering van ngo’s”, benadrukt 11.11.11. “Ook nu communiceerde ze onmiddellijk dat de slachtoffers in kwestie geen hulp vroegen. Daar is niets van aan. Tal van elementen van het verhaal van de kustwacht kloppen niet.”

Zo gaf de ngo Alarmphone aan dat ze de Europese Grensagentschap Frontex en de Griekse en Italiaanse kustwacht op de hoogte bracht van SOS-signalen die ze van de boot ontving. “Boat in distress. 750 persons on board incl. many women and children. People said that they cannot go on. They are urgently asking for help”, klonk het in een email van Alarmphone. De vluchtelingenorganisatie van de VN, die in kopie van de mail stond, bevestigt het bestaan van de communicatie.

Humaan migratiebeleid

Een humaan en rechtvaardig migratiebeleid is broodnodig volgens 11.11.11. Legale toegangswegen, verplichte solidariteitsmechanismen en respect voor mensenrechten moeten daarvoor de basis vormen. ​

“Deze scheepsramp en het nieuwe Europese migratiepact maken duidelijk dat we een ommezwaai van onderuit moeten afdwingen.” – Els Hertogen, directeur 11.11.11

“Helaas maken tragische gebeurtenissen zoals deze scheepsramp en het gebrek aan aandacht voor mensenrechten of reddingsacties in het nieuwe Europese Migratiepact duidelijk dat we die ommezwaai van onderuit moeten afdwingen door acties als deze”, besluit 11.11.11-directeur Els Hertogen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!