Interview, Video -

Nederlandse vakbond FNV vindt de weg naar jongeren, hoe doen zij dat?

Bas van Weegberg is hoofdverantwoordelijke voor de jongerenwerking bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging FNV. DeWereldMorgen.be vroeg hem hoe de FNV er in slaagt om veel nieuwe leden te werven, vooral jongeren.

woensdag 11 januari 2023 16:16

 

Bas van Weegberg is hoofdverantwoordelijke voor de jongerenwerking bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging FNV. Zoals ook bleek uit een gesprek met Kitty Jong, vice-voorzitter van FNV, op 2 november 2022 slaagt de FNV er in om veel nieuwe leden te werven, ook bij jongeren.

België heeft een zeer hoge syndicalisatiegraad: 54 procent van alle werkenden en werkzoekenden zijn lid van een vakbond. Wanneer we de leeftijdspyramide bekijken moet dat percentage gerelativeerd worden. Vakbondslidmaatschap ligt boven de 60 procent bij ouderen, maar bij jonge twintigers is dat zéér laag, minder dan 10 procent, wat op langere termijn toch problematisch dreigt te worden.

Onze vraag aan Bas van Weegberg ligt voor de hand: Welke analyse zit er achter de succesvolle wervingscampagne van de FNV om terug jongeren aan te trekken tot de vakbond?

Volgende citaat in deze video (14:32) is een boodschap van Bas aan Belgische jongeren: “Gewoon doen. Word lid van een vakbond. De vakbond is het enige bewezen effectieve instrument om vooruitgang te boeken.”

(Ondertitels: klik op het icoon rechtsonder in beeld)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!