Geïsoleerde dorpjes in de regio Pano Aqil. Twitter: @ozoneeg2022
IPS

Na de overstromingen in Azië blijft het water staan

Na de enorme overstromingen in Azië blijft het water op veel plaatsen staan, waarschuwt het Internationale Rode Kruis. Daarmee neemt niet alleen de de schade toe, maar ook het risico op dodelijke ziekten als malaria, dengue en cholera.

maandag 31 oktober 2022 16:56
Spread the love

 

Sinds augustus hebben overstromingen in Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja al meer dan 42 miljoen mensen getroffen. Vroege en hevige moessonregens vernielden huizen, oogsten en infrastructuur.

Stilstaand water

Maar in veel regio’s is het water nu, weken later, nog steeds niet weggetrokken, zegt het Internationale Rode Kruis, en dreigt de impact nog veel groter te worden.

“Vanuit heel Azië rapporteren onze medische en noodhulpteams ernstige gevolgen van stilstaand water. Mensen kunnen nergens heen en worden gedwongen in gevaarlijke omstandigheden te leven”, zegt Alexander Matheou van het Rode Kruis.

“Het stilstaande water vormt een enorme belemmering voor gemeenschappen die terug naar hun huizen willen, om nog maar te zwijgen van de verwoestende gevolgen voor vee, landbouw, reparaties aan huizen en de stijgende economische schade. Uiteindelijk zullen ze niet meer terug kunnen keren naar hun oude leven.”

Gezondheidsrisico’s

Ook de gezondheidsrisico’s nemen met de dag toe, zegt Joy Singhal, regionaal vertegenwoordiger van het Rode Kruis voor Azië en de Pacific.

“Stilstaand water en modder na overstromingen is een broedplaats voor muggen, bacteriën en andere schadelijke organismen”, zegt Singhal. “Als er niets gebeurt, zal dat een toename van infectieziekten veroorzaken.”

Langdurige waterstagnatie veroorzaakt ook blijvende schade aan de watervoorziening en infrastructuur, zegt hij. Daardoor wordt de gezondheid van velen tot ver in de toekomst bedreigd.

Veel mensen zien zich bovendien genoodzaakt om langer in  opvangcentra te blijven. Dat vormt op zich weer een covid-risico, omdat de centra vaak overvol zijn en er geen goede ventilatie is.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!