Foto: Facebook TotalEnergies Waarloos E19
IPS

Belgische boer klaagt TotalEnergies aan voor schade door klimaatcrisis

Een boer uit Henegouwen daagt TotalEnergies voor de rechter vanwege de impact van het bedrijf op de klimaatcrisis. Extreme weersomstandigheden hebben zijn boerderij aanzienlijke schade berokkend, zegt hij. Het is de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

woensdag 13 maart 2024 15:59
Spread the love

 

Volgens boer Hugues Falys heeft die klimaatcrisis een grote impact op zijn bedrijf. TotalEnergies is samen met twintig andere fossiele brandstofbedrijven verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het is ook de grootste raffinaderij en distributeur in België.

“De klimaatcrisis heeft een enorme impact op mij en mijn boerderij”, zegt Falys. “Extreem weer zoals droogte of hevige regen zorgt ervoor dat ik veel minder opbrengst heb, het geeft ook extra werk en stress door de onzekerheid, om nog te zwijgen over de verstoorde oogstkalender. Ons beroep is nauw verbonden met het klimaat. De toekomst is heel onzeker voor ons boeren.”

Blijven investeren

Falys wordt gesteund door verschillende organisaties zoals Greenpeace en La Ligue des Droits Humains. Zij benadrukken dat TotalEnergies volop blijft investeren in nieuwe fossiele brandstoffen.

“Ook vandaag nog gaat TotalEnergies door met gigantische investeringen in fossiele brandstoffen, zelfs al adviseren het Internationaal Energieagentschap en het VN-Klimaatpanel om die onmiddellijk stop te zetten”, zeggen  de ngo’s. “De activiteiten van TotalEnergies dragen bij aan de klimaatcrisis, met desastreuze gevolgen voor boeren en voor mensenrechten zoals het recht op leven, voedsel, en een gezonde leefomgeving. Het bedrijf moet ter verantwoording worden geroepen en afstappen van fossiele brandstoffen.”

Falys wordt vertegenwoordigd door het advocatenkantoor Progress Lawyers Network. De eisers willen het bedrijf via het proces dwingen een “geloofwaardig” transitieplan aan te nemen.

Zo’n plan moet een investeringsstop in projecten voor fossiele brandstoffen omvatten, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 60 procent tegen 2030 en een vermindering van de olie- en gasproductie met 75 procent in 2040, zeggen ze.

Uniek

De rechtszaak is uniek in België: het is de eerste keer dat een burger een multinational voor de rechter daagt vanwege het klimaat. Maar de eisers maken zich sterk dat justitie een cruciale rol kan spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis.

Dat blijkt onder meer uit het Belgische vonnis in de klimaatzaak, zeggen ze. En eerder leidde een gelijkaardig proces in Nederland tot een veroordeling van energiereus Shell.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!