Interview - and

Lode Vanoost interviewt Noam Chomsky: “Wat België in 1960 deed was een van de ergste misdaden van de eeuw”

Noam Chomsky sprak 51 minuten met Lode Vanoost over de oorlog in Oekraïne, Palestina en de moord op Shireen Abu Akleh, over mass shootings in de VS en over Belgisch federalisme als mogelijke uitweg voor Oekraïne. Verder praatten zij over Belgisch Congo, Patrice Lumumba en de standbeelden van Leopold II.

vrijdag 24 juni 2022 17:51

 

Noam Chomsky sprak 51 minuten met Lode Vanoost over de oorlog in Oekraïne (vanaf 2′ 58”) en over Palestina en de moord door de bezettende troepen op journaliste Shireen Abu Akleh (21′ 12”). Vervolgens gaf hij een leerrijk historisch overzicht van de oorzaken van de wapengekte en de massaslachtingen in scholen in de VS. “Het is een waanzinnige religie geworden”. (27′ 33″)

In eerdere artikels en interviews had Chomsky al verwezen naar het federale systeem in landen als België en Zwitserland als mogelijke oplossing voor Oekraïne, waar we hier dieper op ingingen (39′ 21”). “Of dit voor Oekraïne de optimale oplossing is voor het ogenblik, ik weet niet of dat haalbaar is. Het is wel het beste dat je je uiteindelijk kan inbeelden”.

Ons gesprek ging door terwijl Koning Filip in Kinshasa het Congolees Parlement toesprak. Chomsky kent de koloniale en postkoloniale geschiedenis van België (43′ 05”). Excuses over de kolonisering zijn niet voldoende, ook alles wat na de onafhankelijkheid in 1960 door België werd begaan moet veroordeeld worden. “Wat België in 1960 deed was een van de ergste misdaden van de eeuw”. (51′ 45”).

Samen met Vijay Prashad brengt Chomsky in augustus het boek The Withdrawal uit. Hij gaf daarover als laatste woord van ons gesprek nog wat informatie. Het verschijnt in het najaar ook in Nederlandse vertaling bij epo.be, met als titel Terugtrekken (zie de cover hiernaast).

Chomsky eindigde ons gesprek met de slogan van het Wereld Sociaal Forum: “Een andere wereld is mogelijk. Dat is waar! Het gaat ons niet in de schoot geworpen worden, het gaat veel harde arbeid vergen maar het kan echt bereikt worden.”

 

Met jouw hulp kunnen we nog veel meer inhoud zoals dit leveren. Je kan ons steunen op www.dewereldmorgen.be/steun en subscriben op onze YouTube account.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!