Vakbondsfront ACOD, ACV, EN VSOA organiseert nationale actiedag in de openbare diensten

Morgen 31 mei organiseert gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD, ACV, en VSOA een nationale actiedag in de openbare diensten. “Het wordt hoog tijd dat de regeringen hun openbare diensten en personeel eindelijk waarderen.”

dinsdag 31 mei 2022 08:06
Spread the love

 

Met de actiedag richt het vakbondsfront zich op alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk en regionaal. De vier grote thema’s die de vakbonden willen aansnijden is de nood aan een hogere koopkracht, een herwaardering van de pensioenen, een betere sociale dialoog en de bescherming van de syndicale vrijheden, en meer investeringen in personeel en openbare diensten.

“Het personeel van de openbare diensten werd tijdens de coronacrisis van de voorbije twee jaar als essentieel beschouwd, maar voelt zich ondergewaardeerd en bedreigd door de voortdurende aanvallen op hen”, luidt het bij ACOD. Het aantal personeelsleden wordt al jaren afgebouwd, met een gigantische werkdruk en burn-out als gevolg.

“Al decennialang wordt het overheidspersoneel geconfronteerd met besparingen, personeelsinkrimpingen en onderwaardering”, klinkt het bij VSOA. Daarom is het nu tijd voor actie. Zo wordt er om bijkomende maatregelen gevraagd waardoor ambtenaren kunnen opboksen tegen de stijgende inflatie, zoals tweejaarlijkse loonakkoorden.

Daarnaast wordt het steeds afbouwende ambtenarenpensioen een halt toegeroepen. Overheidspersoneel moet al jaren langer werken, krijgt niet langer een pensioenbonus en daarbovenop wordt de diplomabonificatie langzaamaan afgeschaft.

Op dinsdag 31 mei komen verschillende vakbonden op voor een beter werksituatie bij alle overheidsdiensten. Foto: ACV

Plaats daar nog eens bij dat steeds meer vakbonden botsen op een tegenwerkende overheid, en het plaatje is af.

Welke acties er gevoerd zullen worden staat open, wel heeft socialistische overheidsvakbond ACOD bevestigd dat al hun sectoren morgen in staking zullen gaan.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!