Actiekamp Mensen zonder papieren
Actiekamp Mensen zonder Papieren, 31 maart Brussel
Open brief - L'Union des Sans-Papiers pour la Régularisation

Collectieven van mensen zonder papieren doen mars naar Dienst Vreemdelingenzaken en leggen er hun tenten neer

Zondag 3 april verlieten de verschillende (collectieven van) mensen zonder papieren het actiekamp voor regularisatie in Brussel, dat ze hadden opgezet omdat verschillende onder hen werden bedreigd met uithuiszetting. "We vertrekken met opgeheven hoofd, sterker en vastberadener dan we aankwamen." De actievoerders eindigden met een vreedzame mars richting Dienst Vreemdelingenzaken, waar ze symbolisch hun kartonnen tenten neerzetten, bekleed met hun slogans en met hoop. "Hiermee willen het onrechtvaardige migratiebeleid aanklagen." Lees hun eisen en kritiek in deze brief.

maandag 4 april 2022 11:50
Spread the love

 

Wij willen hiermee duidelijk maken dat voor ons de strijd hiermee niet stopt en dat wij nooit zullen opgeven.

Wij wensen ook te reageren op de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die zich herhaaldelijk in de media over ons heeft uitgelaten.

Sammy Mahdi heeft eens te meer blijk gegeven van zijn onmenselijkheid en onbekwaamheid: terwijl hij aankondigt dat België zijn deuren opent voor alle Oekraïners die de oorlog ontvluchten -wat wij ook steunen- kondigt hij de bouw aan van drie nieuwe gesloten centra voor degenen die hij als ‘slechte migranten’ beschouwt.

Terwijl Sammy Mahdi zijn deuren opent voor alle Oekraïners – wat wij ook steunen -, kondigt hij de bouw aan van drie nieuwe gesloten centra voor de ‘slechte migranten’.

Wanneer vervolgens in overleg met de gemeente Molenbeek voor enkele dagen een vreedzaam kamp van mensen zonder papieren wordt opgezet, roept hij de burgemeester op om op haar woord terug te komen. Sammy Mahdi spoort Burgemeester Moureaux aan om ons naar de diensten te sturen die belast zijn met een ‘terugkeerprocedure’.

Wij beschuldigen Sammy Mahdi van politieke lafheid en zich in te laten met extreem-rechtse ideologieën. Wij beschuldigen Sammy Mahdi ervan dat hij de voorkeur geeft aan een misselijkmakende politieke berekening op de gezondheid en de waardigheid van meer dan 100.000 mensen zonder papieren die hier in België verblijven. Sommigen van deze mensen leven hier al meer dan 20 jaar en zijn niet van plan te vertrekken. Omwille van de passieve houding van de Staatssecretaris beschuldigen wij hem ervan mensenhandel in de hand te spelen.

Wij beschuldigen ook alle politici van het in stand houden van een status-quo omwille van economisch opportunisme.

Wij beschuldigen ook alle politici van het in stand houden van een status-quo omwille van economisch opportunisme. Prijsconcurrentie vertaalt zich in een cascade van onderaannemingen, zoals in de dienstensector. Deze onderaannemingen functioneren als maffiose die mensen zonder papieren uitbuiten, buiten elk wettelijk kader.

Wij wensen Sammy Mahdi er ook aan te herinneren dat elk juridisch kader met de tijd evolueert, ook het migratiebeleid. Argumenten zoals ‘de wet is de wet’ worden hier maar al te vaak gebruikt om het huidige migratiebeleid te legitimeren en herinneren ons aan de zwartste hoofdstukken uit onze geschiedenis.

Wij herinneren er Sammy Mahdi ook aan dat er in België reeds grote regularisatiegolven hebben plaatsgevonden, in 1999 en 2009. Mahdi’s beleid van ‘individuele en uitzonderlijke’ procedures zijn niets meer dan de aftocht van elke vorm van humanisme in dit land.

Wij willen Sammy Mahdi er bovendien ook aan herinneren dat er oorlog woedt in vele delen van de wereld: Afghanistan, Syrië, Jemen, Birma, Tigray, enz. en dat vele andere regio’s in de greep zijn van grote politieke, klimatologische en economische instabiliteit.

Wij eisen simpelweg het recht op een waardig leven: papieren voor iedereen!

Neen tegen de selectieve sortering van migranten, stop de gedwongen uitwijzingen, sluit de gesloten centra!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!