Gesloten centrum Caricole. Foto: Foursquare
Getting The Voice Out en Mur-Mures

België meedogenloos voor Iraanse vrouw

Aisha (schuilnaam), een 20-jarige Iraanse vrouw, was Iran ontvlucht om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Sindsdien ontving ze doodsbedreigingen van haar familie. Haar persoonlijke situatie en de gespannen politieke situatie in Iran maken het voor haar onmogelijk om naar haar vaderland terug te keren. De collectieven Getting The Voice Out en Mur-Mures stellen het deportatiebeleid en het grensgeweld aan de kaak.

dinsdag 27 september 2022 09:37
Spread the love

 

Eind juli 2022 kwam Aisha aan in België, waar ze aan de grens werd gearresteerd en vastgehouden in het gesloten centrum Caricole. Haar asielaanvraag werd afgewezen. De Belgische staat heeft vervolgens alles in het werk gesteld om haar naar Iran te repatriëren. Er zijn verschillende pogingen gedaan om haar uit te zetten.

Op dinsdag 13 september werd Aisha in kennis gesteld van een eerste uitwijzingspoging, gepland voor 14 september. De volgende ochtend werd ze door de Belgische politie begeleid van het gesloten centrum naar de luchthaven. In het vliegtuig verzette Aisha zich en de piloot weigerde haar uiteindelijk aan boord te nemen. De politie stuurde haar vervolgens terug naar het gesloten centrum. Op de terugweg werd ze misbruikt, lastiggevallen en geslagen.

Op 20 september ontving Aisha een nieuw vliegticket, de ochtend van de tweede geplande uitzetting. Ze deed een zelfmoordpoging in het centrum. Na een bezoek van de dokter van Caricole bracht de politie haar toch naar de luchthaven. Aan boord van het vliegtuig schreeuwde ze en verzette ze zich. De Belgische politie en agenten van Turkish Airlines (TA) deden haar handboeien om. Ze werd opnieuw mishandeld en geslagen door de Belgische politie en TA-agenten. Ze was erg verzwakt. Toen ze aan boord van het vliegtuig ging, protesteerden de geschokte passagiers, stonden op en vroegen de piloot haar te laten uitstappen. Ze werd rond 20.00 uur teruggebracht naar Caricole.

Op 23 september om 9 uur zouden Aisha en haar advocaat, Monica Bemba, voor de rechtbank verschijnen om voor haar vrijlating te pleiten. Mevrouw Bemba verscheen echter alleen voor de Raadszaal. Het bleek dat Aisha op dat moment een derde poging tot uitzetting onderging, zonder
dat iemand daarvan op de hoogte was gesteld. Op het vliegveld werd Aisha geboeid en opnieuw gedwongen aan boord van het vliegtuig te gaan. Ze verzette zich. De tussenkomst van de passagiers dwong de piloot haar te vragen uit te stappen. Terwijl de politie beloofde haar terug te brengen naar het centrum, hielden ze haar enkele uren vast op de luchthaven. Ze werd uiteindelijk een vierde keer op het vliegtuig gezet, dezelfde dag, om 15.00 uur. Ondanks haar toestand wist ze zich weer te verzetten en vroeg om hulp van de passagiers en de bemanning. Ondanks het geweld van de politie en Aisha’s geschreeuw, reageerden de passagiers niet. Het vliegtuig vertrok en Aisha werd gedeporteerd.

Het verloop van de afgelopen dagen laat zien hoe vastberaden de Belgische staat is om dit repressieve migratiebeleid koste wat kost toe te passen. Het geval van Aisha is slechts een van de honderden uitzettingen die jaarlijks in België plaatsvinden. Geweld is de norm in België, maar is helaas nog weinig bekend. Het is echter belangrijk te onthouden dat het op 22 september 24 jaar geleden is dat Semira Adamu tijdens haar 6e poging tot uitzetting door politieagenten werd gedood. Ondanks deze moord is er niets veranderd, zoals blijkt uit de meedogenloosheid jegens Aisha.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!