Bron: Wel Jong Niet Hetero
Opinie - Wel Jong Niet Hetero

Benjamin Dalle en de Vlaamse regering geven een duidelijk signaal: veiligheid van LGBTQ+-jongeren is geen prioriteit

Op woensdag 15 september maakte minister Dalle de werkingsmiddelen bekend voor de komende vier jaar in het jeugdwerk. Hij pakt groots uit met 1,54 miljoen extra ondersteuning aan het jeugdwerk, maar niet voor LGBTQ+ jongeren. Integendeel, de middelen voor Wel Jong Niet Hetero worden verlaagd.

woensdag 22 september 2021 15:25
Spread the love

 

“De lijst voorbeelden van haat en onveiligheid waar wij het voorbije jaar mee geconfronteerd werden is eindeloos. En net nu geeft de minister zo’n signaal?”, zegt Joppe, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. De organisatie laat het daar niet bij: met de hashtag #SafetyNotFound en een petitie vraagt ze een échte investering van de Vlaamse regering in de veiligheid van LGBTQ+ jongeren.

Groeiende intolerantie, nood aan veiligheid en middelen

De laatste jaren zien we intolerantie, haat en geweld tegenover LGBTQ+ jongeren zichtbaar groeien. In 2021 alleen al werden LGBTQ+ jongeren/personen herhaaldelijk geconfronteerd met pijnlijke gebeurtenissen zoals de moord op David Polfliet, gaybashing in Oudenaarde en de verspreiding van anti-LGBTQ stickers in Antwerpen. Deze berichten zijn slechts een kleine greep uit de dagelijkse (micro-)agressies waar LGBTQ+-personen mee moeten omgaan.

Zowel tijdens Pride als telkens wanneer er gerichte haat en geweld tegen LGBTQ+ personen in de media komen, spreken zowel minister Dalle als de Vlaamse regering zich verontwaardigd uit. “Het is onbegrijpelijk dat dit slechts bij woorden blijft, financiële ondersteuning om het probleem écht aan te pakken blijft uit. De veiligheid van LGBTQ+-jongeren is geen prioriteit. Terwijl wij elke dag merken dat de nood en hoeveelheid vragen van jongeren de lucht inschiet.”

Minister Dalle volgt eigen aanbevelingen niet op

In 2020 publiceerde minister Dalle nog 21 aanbevelingen aan het jeugdwerk ter bevordering van de veiligheid van LGBTQ+ jongeren. Die aanbevelingen sluiten heel dicht aan bij de werking en ambities van Wel Jong Niet Hetero. Eén van deze aanbevelingen luidt: “Behoud, ondersteun en versterk het bestaande aanbod van doelgroep-specifieke organisaties die veilige ruimtes bieden binnen een gevarieerd jeugdwerkaanbod. Luister naar de noden van deze organisaties, die gaan vaak richting welzijn.” Dit staat averechts op zijn keuze om zijn steun aan onze LGBTQ+-jongeren te verlagen.

Urgente petitie voor extra investering

Wel Jong Niet Hetero lanceert in de ochtend van woensdag 22 september een urgente petitie voor een echte investering van de Vlaamse regering. Die hebben onze jongeren broodnodig.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!