Oxfam: ‘Tekort van $75 miljard aan klimaatfinanciering voor lage-inkomenslanden’

Doordat rijke industrielanden hun beloftes niet nakomen, dreigen lage-inkomenslanden naar schatting 75 miljard dollar mis te lopen aan eerder toegezegde klimaatfinanciering. Dat meldt Oxfam in een analyse, gepubliceerd op de eerste dag van de Klimaatweek van de Verenigde Naties.

maandag 20 september 2021 16:22
Spread the love

 

Lage-inkomenslanden krijgen te maken met een tekort van naar schatting 75 miljard dollar aan klimaatfinanciering doordat rijke industrielanden hun beloftes niet na komen. In 2009 zegden rijke industrielanden jaarlijks 100 miljard dollar voor de jaren 2020 tot 2025 toe aan kwetsbare landen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Toch wordt een ernstig tekort voorspeld, dat blijkt vandaag uit een analyse die Oxfam publiceert op de eerste dag van de VN Klimaatweek. Pas in 2025 gaat mogelijk een bedrag van 93 tot 95 miljard dollar per jaar bereikt worden. Dit is vijf jaar nadat het doel van 100 miljard dollar bereikt had moeten worden. Dit betekent dat klimaat-kwetsbare landen 68 tot 75 miljard dollar mislopen in de zes jaar dat het jaarlijkse doel van 100 miljard dollar niet wordt gehaald.

Wereldwijd was 2020 het warmste jaar ooit gemeten, met 98,4 miljoen mensen die werden getroffen door overstromingen, stormen en andere klimaat gerelateerde rampen met een economisch verlies van ten minste 171 miljard dollar.  De economische verliezen door klimaatverandering van de G7 naties samen zullen tegen 2050 jaarlijks het dubbele zijn als de verliezen door de coronapandemie, en toch wordt klimaatverandering nog steeds niet met dezelfde urgentie aangepakt. In 2020 hebben de EU, het VK, de VS, Canada, Australië en Japan tijdens de coronapandemie meer dan 14 biljoen dollar uitgegeven aan fiscale herstelpakketten. Dit staat gelijk aan 143 keer het behalen van de doelen voor klimaatfinanciering. Ook de totale wereldwijde militaire uitgaven stegen sinds 2019 met, 51 miljard dollar tot iets minder dan 2 biljoen dollar – bijna 20 keer meer dan de doelstelling voor klimaatfinanciering.

Op de G7-top in juni herhaalden de US, Canada en Duitsland hun toezegging om de kloof te verkleinen, maar Frankrijk, Australië en Japan slaagden er niet in hun steun boven het huidige niveau uit te breiden. Alba Saray Pérez Téran, beleidsmedewerker klimaat bij Oxfam België: “Rijke landen moeten hun toezeggingen nakomen. De Belgische regering heeft een belangrijke rol te vervullen in aanloop naar deze belangrijke klimaattop, en moet zo snel mogelijk over de brug komen met toezeggingen.”

Terugkerend verhaal

Dat rijke industrielanden grote beloftes maken om deze vervolgens niet waar te maken is een terugkerend fenomeen volgens 11.11.11, de koepelbeweging voor internationale solidariteit. “Al 51 jaar lang beloven rijke landen om 0,7 procent van hun BNI af te staan aan lage-inkomenslanden voor hun strijd tegen armoede en ongelijkheid”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Toch zien we dat een land als België vandaag nog steeds slechts een percentage van 0,46 procent aan ontwikkelingssamenwerking besteedt. Tegelijk heeft België momenteel geen engagement lopen voor de internationale klimaatfinanciering.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!