Bron: Extinction Rebellion
Extinction Rebellion

Protestkunst om EU-deals rond klimaatwetgeving en gemeenschappelijk landbouwbeleid aan de kaak te stellen

Extinction Rebellion en Fridays for Future hebben een street art installatie onthuld waarop een rijke man staat afgebeeld die zijn sigaar aansteekt aan een brandende planeet aarde. Het kunstwerk was opgenomen in de expo Banksy Unauthorized in Brussel en verscheen woensdag ook op reclamepanelen in de Europese wijk. 

donderdag 24 juni 2021 12:10
Spread the love

 

Extinction Rebellion en Fridays for Future hebben bekendgemaakt dat zij het kunstwerk in Banksy-stijl, dat op mysterieuze wijze opdook op de expo Banksy Unauthorized in Brussel, hebben geïnstalleerd als vorm van protest.

Het kunstwerk verscheen woensdag ook op reclamepanelen rond de Europese instellingen. De klimaatbeweging paste onder meer affiches aan die oorspronkelijk deel uitmaakten van een reclamecampagne van PGE, het Poolse energiebedrijf dat lobbyde bij beleidsbepalers om nog tot 2044 door te kunnen gaan met steenkoolontginning.

Bron: Extinction Rebellion

Het kunstwerk is voorzien van de hashtag #SaveTheGreenDeal en verschijnt niet toevallig in het straatbeeld op de dag dat het Europees Parlement de klimaatwet zal goedkeuren en de onderhandelingen over het gemeenschappelijk landbouwbeleid zal afronden. Extinction Rebellion en Fridays for Future willen met de actie aan de kaak stellen dat de EU-lidstaten er niet in slagen de klimaatcrisis aan te pakken en een degelijk landbouw- en sociaal beleid uit te werken.

Jonge klimaatactivisten uiten al sinds de publicatie van het eerste ontwerp van de klimaatwet scherpe kritiek op de Green Deal en doen de tekst af als een poging tot greenwashing met weinig concrete stappen. Na de toespraak van Greta Thunberg in de Milieucommissie wijzigde het Europees Parlement de wet en voerde het een hogere emissiereductiedoelstelling in die rekening houdt met het resterende broeikasgas budget en de geleidelijke afschaffing van subsidies voor fossiele brandstoffen. Deze maatregelen werden echter weer afgezwakt tijdens de onderhandelingen met de lidstaat regeringen.

Bron: Extinction Rebellion

In de Europese klimaatwet wordt voor het eerst een emissiereductiedoelstelling voor de hele Europese Unie vastgesteld. Die is echter niet in overeenstemming met het akkoord van Parijs en telt niet alle EU-emissies mee, zoals de internationale luchtvaart en alle goederen die in Europa worden verbruikt maar in het buitenland worden geproduceerd.

‘De EU-leiders laten ons in de steek’, stelt Marco Pitò, 21 en klimaatactivist. ‘Volgens de huidige best beschikbare wetenschap zal het resterende koolstofbudget dat de grootste kans biedt om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 1,5° C over zeven jaar zijn uitgeput. De EU-doelstellingen erkennen noch de klimaatwetenschap, noch de historische verantwoordelijkheden van de Europese landen tegenover de meest getroffen gebieden en mensen.’

Extinction Rebellion en Fridays for Future noemen de streetart actie een daad van protest tegen de invloed van lobby’s op het besluitvormingsproces: ‘Terwijl wij niet mogen protesteren in de buurt van de Europese instellingen, mogen lobbyisten wel misleidende boodschappen verspreiden bij de ingang. Zij geven een enorme hoeveelheid geld uit om onze democratie te kapen. Dat kunnen we niet langer laten gebeuren.’

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!