Bron: Facebook Théâtre de Poche
Solidarity is not a crime

Proces van de solidariteit: migranten en gastheren/-vrouwen in hoger beroep opnieuw vervolgd door Belgische staat

Op dinsdag 23 en woensdag 24 maart 2021 vindt het proces in hoger beroep plaats van elf mensen die sinds 2017 worden vervolgd voor mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. In 2018, ter gelegenheid van hun eerste proces, haalden ze de krantenkoppen. Vandaag roepen wij allen die geloven in rechtvaardigheid en solidariteit op om hen in deze nieuwe beproeving te steunen.

dinsdag 23 maart 2021 22:50
Spread the love

 

Het “proces van de solidariteit”, door sommige media ten onrechte “het proces van de gastheren/-vrouwen” genoemd, betreft de vervolging van zeven migranten en vier gastheren/-vrouwen omdat zij solidair zijn in hun zoektocht naar een beter leven. Sommigen dachten dat zij in Engeland een gunstiger onthaal zouden vinden dan in België, anderen vonden het idee van mensen op straat, zonder middelen, die opgejaagd worden, onverdraaglijk. Voor deze feiten hebben negen van de beschuldigden reeds tussen 2 en 13 maanden voorlopige hechtenis ondergaan.

In eerste aanleg werden vier personen vrijgesproken – voor twee van hen had het Openbaar Ministerie zelf om vrijspraak verzocht – maar de anderen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 tot 40 maanden, waarvan sommige voorwaardelijk. Het is onbegrijpelijk dat het parket van Brussel in beroep is gegaan tegen “het volledige vonnis”.  Door dit nieuwe proces lopen ze het risico tot 10 jaar gevangenisstraf te krijgen. Het gaat hier om Alaa, Anouk, Hassan, Hussein, Mahmoud, Mohammad, Mustapha, Myriam, Walid, Youssef, Zakia. In de gevangenis omdat ze migranten zijn? In de gevangenis omdat ze solidair waren met migranten?

Afgezien van de last ten onrechte vervolgd te worden door justitie voor het proberen te overleven of anderen te helpen om te overleven en afgezien van de beproevingen van verhoren, hechtenis, gevangenis en rechtbank, heeft de criminalisering van solidariteit een aanzienlijke menselijke en financiële tol geëist. De lengte van de procedures leidt ertoe dat levensjaren worden vergooid door het lange wachten en de kosten die ermee gemoeid zijn. Een proces als dit veroorzaakt onherstelbare psychologische, sociale en economische schade.

Deze oproep tot solidariteit en gift zijn daarom een poging om de blijvende en verschrikkelijke financiële veroordeling niet toe te voegen aan de beproeving van gevangenis, voorlopige hechtenis en vervolging, die nu al bijna drie jaar duurt.

23 en 24 maart 2021, de dagen van het proces in hoger beroep, betuigt burgercollectief #SolidarityIsNotaCrime hun solidariteit met de beschuldigden aan het Justitiepaleis in Brussel. In het voorjaar zal ook een ontmoetingsavond worden georganiseerd, afhankelijk van de geldende gezondheidsmaatregelen.

Facebook Live van de solidariteitsactie op 23 maart.

 

Het burgercollectief “Solidarity is not a crime” is ontstaan uit de wil om de criminalisering van migratie en solidariteit aan de kaak te stellen en wil xenofobe en veiligheidsmisstanden van de Europese staten aan het licht brengen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!