Opinie - Isabelle Vanbrabant (Intal Globalize Solidarity, Liberation de Junior Masudi Wasso)

Rechtzetting van Dienst Vreemdelingenzaken gevraagd in zaak Junior Masudi Wasso

Maandag 4 oktober riep het “Comité voor de vrijheid van Junior Masudi Wasso" burgers en de pers op om post te vatten voor de deur van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. De opsluiting en nakende uitwijzing van de Congolese student Junior Masudi Wasso roept namelijk veel vragen op. Zondag verdedigde de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zich nog door te zeggen dat er belangrijke stukken bij de aanvraag ontbraken. Dit blijkt manifest onwaar te zijn. Vandaar de oproep aan journalisten om kritische vragen te stellen. Er zijn bewijzen dat de aantijgingen van DVZ niet kloppen. Waarom die leugens?

woensdag 6 oktober 2021 18:31
Spread the love

 

Wat is er aan de hand?

De 20-jarige Junior Masudi Wasso was toegelaten aan de UCLouvain om economie te studeren. Hij zou in het bezit zijn van een geldig paspoort, een verblijfsvergunning en een inschrijvingsbewijs bij de UCLouvain. Toch werd hij tegengehouden aan de grens. De Congolese student zit al sinds 18 september in een gesloten centrum, met het oog op uitwijzing.

Die uitwijzing ging zondag 3 oktober plaatsvinden, maar de student verzette zich. Hij staat met zijn protest niet alleen. Vrijdag betoogden honderden studenten ter ondersteuning van zijn dossier en de rectoren van de Waalse Universiteiten roepen ook op om hem niet uit te wijzen. Zondag waren een twintigtal studenten en antiracistische activisten aanwezig op de luchthaven om de aanwezigen te sensibiliseren over de willekeur in dit dossier.

Intal Congo roept mee op voor de actie. Ze is het er niet mee eens dat het de grenspolitie is die mag beslissen over de academische capaciteit van een student in plaats van de universiteiten. Dit leidt tot totale willekeur, een rechtstaat onwaardig.  Deze asymmetrische verhouding tussen België en haar ex-kolonie beroert tot in de hoogste kringen in Congo. Congolees President Félix Tshisekedi dringt, naar aanleiding van deze zaak, terecht aan op een betere behandeling van Congolese burgers in ons land. Net zoals de Congolese regering dat doet voor Belgische burgers.

 

Isabelle Vanbrabant werkt bij Intal Globalize Solidarity, dat lid is van het Collectief: Liberation de Junior Masudi Wasso

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!