Conventie van Istanbul is 10 jaar, bitter feest voor vrouwen zonder papieren

De Conventie van Istanbul, het verdrag van de Raad van Europa over de bescherming van vrouwenrechten, is 10 jaar oud. Vrouwen zonder papieren die al maanden strijd voeren in de Begijnhofkerk serveerden daarom vandaag een taart, maar die taart smaakt bitter. “Als een vrouw zonder papieren die slachtoffer is van geweld naar de politie gaat, riskeert zij opgesloten te worden en lacht de dader in zijn vuistje”, klonk het. Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, belooft beterschap.  

dinsdag 11 mei 2021 13:54
Spread the love

 

De Conventie van Istanbul kreeg de afgelopen maanden ruimere bekendheid nadat de Turkse regering besliste om zich terug te trekken uit het verdrag. Erdogan kreeg daar terecht kritiek op, maar België moet zich niet te hard op de borst kloppen, vinden de vrouwen van de Begijnhofkerk die daar dinsdagmiddag actie voerden.

Ze hadden taart gebakken om de verjaardag van de Conventie te vieren, maar de taart smaakte bitter. “Even bitter als de smaak van ons lijden”, zei Nezha, één van de vrouwen die de bezetting in de Begijnhofkerk leidt. “Dit is een taart gemaakt van witloof, de bittere groente. Want vrouwen zonder papieren hebben weinig te vieren”, zei advocate Selma Benkhelifa die namens de kerkbezetters het woord nam.

“Als een vrouw zonder papieren slachtoffer wordt van huiselijk geweld en ze gaat naar de politie, dan verwittigt de politie de Dienst Vreemdelingenzaken en riskeert ze opgesloten te worden in een gesloten centrum. De agressor gaat ondertussen vrijuit.”

Vrouwen die naar België komen in het kader van een gezinshereniging bevinden zich in een kwetsbare positie. “Ze moeten vijf jaar in België en bij hun echtgenoot blijven voor ze zelf recht hebben op een verblijfsvergunning. Om een gewelddadige man te verlaten moet een vrouw het geweld bewijzen met een medisch certificaat en als ze geen job heeft kan ze alsnog al haar rechten verliezen. Gewelddadige mannen weten dat en buiten dat uit: als je mij verlaat, verlies je alles, zeggen ze”, aldus Benkhelifa.

Volgens Tareq, één van de bezetters, heeft elke vrouw in de Begijnhofkerk wel een verhaal over geweld en misbruik te vertellen. “Gisteren is een Braziliaanse vrouw overleden aan de gevolgen van 7 jaar lang seksueel misbruik door haar werkgever. Ze diende 7 maanden geleden klacht in, maar met die klacht werd niets gedaan.”

De actievoerders roepen België op om de Conventie nu ook echt te respecteren. Staatssecretaris Sammy Mahdi werd uitgenodigd voor de actie, maar reageerde niet. Zijn collega-staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Sarah Schlitz, was er wel.

Zij gaf toe dat België nog niet alle aspecten van de Conventie respecteert. Ze vindt het belangrijk dat dat wel gebeurt. “Sammy Mahdi heeft beloofd dat de dienst Vreemdelingenzaken geen vrouwen zal uitwijzen die slachtoffer zijn van geweld en die klacht indienen”, zei Schlitz.

Vrouwen zonder papieren eten taart bij de Begijnhofkerk ter ‘viering’ van het Verdrag van Istanbul, maar het is een bittere taart, even bitter als de smaak van hun lijden. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!