Bron: Amnesty International Vlaanderen

Amnesty International en VUB doen dringende oproep om foltering van Ahmadreza Djalali te stoppen

Amnesty International en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) doen samen een dringende oproep om de foltering en mishandeling van Dr. Ahmadreza Djalali te stoppen. Zijn fysieke en mentale toestand is onhoudbaar geworden.

donderdag 18 maart 2021 15:07
Spread the love

 

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali zit nu bijna 4 maanden in eenzame opsluiting in sectie 209 van de beruchte Evin-gevangenis in Iran. Op 24 november 2020 werd hij in afzondering geplaatst omdat een bevel tot executie was uitgevaardigd. Sindsdien mocht hij geen enkel contact hebben met zijn advocaat, noch met zijn vrouw en kinderen. Enkel twee korte bezoeken van andere familieleden werden hem de voorbije weken toegestaan.

Ahmadreza Djalali wordt al die tijd in isolement vastgehouden in een kleine cel, met enkel een deken om op te slapen en met het felle licht 24u op 24u aan. “Dr. Djalali is de voorbije vier maanden slachtoffer van foltering en andere mishandeling geweest, terwijl hem voortdurend een onterechte doodstraf boven het hoofd hangt,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Daardoor is zijn toestand nog ernstig verslechterd. Hij is er fysiek en mentaal heel erg aan toe en heeft dringend medische zorg nodig. We vrezen echt voor zijn leven. De foltering en mishandeling van de voorbije maanden komt bovenop al het onrecht dat hem in de voorbije vijf jaar, sinds zijn arrestatie in april 2016, is aangedaan.”

“Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in een cel. Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces en zijn lijdensweg is nog moeilijk te bevatten,” zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB waar dr. Djalali gastdocent was. “We blijven aandringen op de vrijlating van dr. Djalali. Tot dat gebeurt, moet hij op zijn minst menselijk worden behandeld: de foltering en mishandeling moet stoppen, hij moet uit het isolement gehaald worden, contact krijgen met zijn gezin en de nodige zorgen krijgen.”

Caroline Pauwels en Wies De Graeve zijn duidelijk: “Er is niet veel tijd meer om dr. Djalali te redden. We doen nogmaals een dringende oproep aan België, Zweden, de EU en de internationale gemeenschap om Iran te overtuigen om dr. Djalali vrij te laten.”

Amnesty International voert zijn acties voor de vrijlating van dr. Djalali nog verder op met onder meer een campagne op sociale media waarin de Iraanse autoriteiten rechtstreeks aangesproken worden. De VUB en ULB zullen de nood aan urgente actie voor dr. Djalali onderstrepen door op hun Brusselse campussen respectievelijk het Braemgebouw en het AX-gebouw de nacht van donderdag op vrijdag te verlichten. Ook experts van de VN haalden vandaag scherp uit naar Iran in een statement waarin ze de foltering van Ahmadreza Djalali aanklagen en Iran nogmaals dringend oproepen om de man naar zijn familie in Zweden terug te laten keren.

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!