Bron: FIAN
Greenpeace België

Actie tegen nefaste gevolgen landbouwbeleid: Boeren plaatsen lege laarzen aan de Europese Commissie

Dinsdag 8 december voeren een alliantie van boeren- en andere middenveldorganisaties actie op het Schumanplein in Brussel. De actievoerders zetten er de lege laarzen neer van de boeren die door toedoen van de Europese instellingen zijn verdwenen. Ze hekelen dat het EU-Mercosur akkoord en het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de duurzame landbouw benadelen en in strijd zijn met de Europese klimaatambitie. 

vrijdag 4 december 2020 18:53
Spread the love

 

De beweging voor boerenstrijd en duurzame landbouw (RéSAP), Voedsel Anders, Agroecology in Action, Youth for Climate en een vijftiental andere organisaties komen in Brussel bijeen om het gebrek aan samenhang tussen het landbouw-, handels- en milieubeleid van de Europese Unie aan te klagen. De lege laarzen voor de Europese Commissie staan symbool voor de boerderijen die de afgelopen jaren massaal zijn verdwenen in België. Sinds 1980 verloor België meer dan 63 procent van haar landbouwbedrijven.[1] Voor de beweging is dit niet minder dan een sociale en ecologische noodsituatie.

Na de intensieve lobby van COPA-COGECA, dat de belangen van de industriële landbouw verdedigt, blijven de GLB-subsidies gebaseerd op de omvang van de landbouwbedrijven, zonder rekening te houden met de werkgelegenheid of het al dan niet duurzame karakter van de productiemethoden.[2] De milieumaatregelen worden bovendien versoepeld.

Tegelijkertijd heeft het EU-Mercosurverdrag tot doel de internationale handel in landbouwproducten en de concurrentie tussen de producenten te vergroten. Dit beleid bevordert een grootschalige, exportgerichte industriële landbouw, ten koste van de biodiversiteit, het klimaat en de kwaliteit van de werkgelegenheid in de landbouw. Omgekeerd verdwijnt de kleinschalige en agro-ecologische landbouw, die zorg draagt voor het milieu en kwalitatief voedsel produceert. Volgens de organisaties moet de Europese Unie deze landbouw steunen om haar eigen klimaatdoelstellingen te bereiken.

Tijs Boelens van de boerenbeweging Boerenforum legt uit: “In het licht van de huidige klimaatuitdaging hebben we een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid nodig dat landbouwers ondersteunt in een overgang naar duurzaamheid. We hebben nood aan beleid dat een waardig inkomen voor de boeren garandeert, niet aan beleid dat de grootste vervuilers ten goede komt.”

Hanne Flachet, van de ngo FIAN Belgium, voegt hieraan toe: “Het EU-Mercosur akkoord is een frontale aanval op onze veetelers, onze boeren en ons klimaat. Het vergemakkelijkt de toegang tot producten die afkomstig zijn van enorme monoculturen, geproduceerd op gronden gestolen van inheemse volkeren en tropische wouden.”

Suzy Serneels, van de ngo Broederlijk Delen, besluit: “Boeren van over de hele wereld implementeren innovatieve oplossingen die het klimaat en hun gemeenschappen ten goede komen. We moeten hen steunen en niet saboteren, zoals de EU op het punt staat te doen”.

 

Notes:

[1] Naar een betere toegang tot grond in België en Europa (2014), Astrid Bouchedor, https://www.fian.be/IMG/pdf/Etude_fian_NL_sprad_WEB_VF.pdf

[2] https://corporateeurope.org/en/2020/10/privileged-access-copa-cogeca-and-industry-dg-agriculture

 

Praktische info:

Afspraak op 8 december, voor de Europese Commissie, Schumanplein, 10u.

 

Met de steun van: Boerenforum, Mouvement d’Action Paysanne, FUGEA, MIG, Agroecology in Action, Voedsel Anders, Youth for Climate, Wervel, FIAN Belgium, Broederlijk Delen, Oxfam – Magasins du Monde, SOS Faim, Quinoa, Greenpeace, Rencontre des Continents, Début des Haricots, Réseau des Consommateurs Responsables, Cense Equi’voc, Entraide et fraternité, Autre Terre, Terre en Vue, Réseau des GASAP, CNCD 11.11.11, Attac Bruxelles.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!