Kinderen wachten wanhopig op eten in Rafah. Foto: Bashar Taleb/APA Images
UNICEF

UNICEF: grondoffensief Rafah catastrofaal voor kinderen

UNICEF waarschuwt dat een eventueel grondoffensief in Rafah catastrofale risico's kan opleveren voor de 600.000 kinderen die zich daar momenteel bevinden. Al honderdduizenden kinderen in Rafah zijn gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of leven met een handicap. “Waar moeten kinderen naartoe vluchten? Nergens in Gaza is het veilig”

maandag 6 mei 2024 16:16
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Op dit moment verblijven er ongeveer 1,2 miljoen mensen in Rafah, waarvan ongeveer de helft kinderen zijn. Een verplaatsing uit Rafah houdt grote risico’s in. Wegen die mensen gebruiken om weg te vluchten uit Rafah zijn met grote waarschijnlijkheid bezaaid met niet-geëxplodeerde munitie.

Op plekken waar kinderen en gezinnen terechtkomen na een vlucht uit Rafah, zullen huisvesting en zaken als gezondheidszorg grotendeels verwoest zijn. UNICEF roept op om kinderen en gezinnen die niet kunnen of willen verhuizen na een evacuatiebevel te beschermen

Honderdduizenden kinderen die nu in Rafah opgesloten zitten, zijn gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of leven met een handicap. Velen hebben hun huis, ouders en dierbaren verloren. De verwoesting van gezondheidszorg, onderwijs en het gebrek aan voldoende voedsel en water eisen een enorme tol.

Als Rafah aangevallen wordt zullen kinderen niet alleen gevaar lopen door het geweld, maar ook door chaos en paniek. En dat in een tijd waarin hun fysieke en mentale toestand al ernstig verzwakt is.
Volgens de laatste schatting van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn naar verluidt al meer dan 14.000 kinderen omgekomen.

 “De regio is de voorbije maanden geëvolueerd naar de gevaarlijkste plek ter wereld om kind te zijn. Kinderen betalen er de zwaarste prijs terwijl ze in de eerste plaats bescherming nodig hebben en beschouwd moeten worden als een vredeszone”, zegt UNICEF België woordvoerder Philippe Henon.

UNICEF roept op tot een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren, tot onmiddellijke vrijlating van gijzelaars, tot het beschermen van burgers en infrastructuur en tot veilige toegang voor humanitaire werkers.

“We hebben de laatst overgebleven ziekenhuizen en watersystemen nodig om functioneel te blijven. Zoniet zullen honger en ziekten verder toenemen en nog meer kinderlevens eisen. Een humanitair staakt-het-vuren zal levens redden. Het zal de uitbreiding van de humanitaire respons mogelijk maken en helpen de beste bescherming te bieden aan alle kinderen in de regio”, aldus Henon.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!