Bron: Amnesty International Vlaanderen
IPS

Sombere mijlpaal in Myanmar: al 3 miljoen burgers op de vlucht voor geweld

Na drie jaar burgeroorlog zijn in Myanmar nu al meer dan drie miljoen burgers op de vlucht voor het geweld binnen de eigen landsgrenzen. Het geweld neemt snel toe, want dat cijfer is met 50 procent gestegen in de voorbije zes maand.

maandag 6 mei 2024 16:31
Spread the love

 

“Myanmar staat aan de rand van de afgrond”, waarschuwt de VN-waarnemer voor het land Marcoluigi Corsi op zaterdag. Door de militaire staatsgreep in februari 2021 en de daaropvolgende conflicten in een groot deel van het land is een recordaantal mensen hun huis moeten ontvluchten op zoek naar veiligheid. Van de 3 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn in eigen land, hebben naar schatting 2,7 miljoen mensen dat gedaan als een gevolg van onveiligheid.

Ongeveer een derde daarvan zijn kinderen. De VN waarschuwen dat hun toekomst door het conflict ernstig verstoord wordt.

Sterke tegenstand

De militaire junta stoot in grote delen van het land op opstanden. Nooit eerder in haar geschiedenis heeft het militaire regime de controle verloren over zo’n groot deel van haar grondgebied, de voorbije maanden vielen ook enkele strategisch belangrijke bases in handen van oppositiegroepen.

Sinds oktober 2023 is het geweld geëscaleerd, waarbij het leger zich bedient van strafexpedities na verliezen. Dat heeft bijgedragen aan de snelle groei van het aantal vluchtelingen. 18,6 van de 54 miljoen inwoners zijn ook afhankelijk zijn van noodhulp om te overleven. Dat is een miljoen meer dan een jaar geleden.

De VN roepen alle partijen in het conflict op om hulpverleners toegang te bieden tot de kwetsbare groepen. Onderfinanciering en gebrek aan toegang belemmeren de noodhulp aanzienlijk. “Met het naderende cycloonseizoen zijn nu extra middelen nodig om de meest kwetsbaren te beschermen en levens te redden”, aldus de VN-waarnemer.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!