Foto: Raf Degeest Photography
Reportage - Geneeskunde voor het Volk

Geneeskunde voor het Volk: “De regering laat ons in de kou staan”

De teams van Geneeskunde voor het Volk van Hoboken, Zelzate en Marcinelle hielden deze maandagmiddag een flitsactie, om op te roepen tot onmiddellijke maatregelen voor het verplegend personeel. Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA) was erbij in Hoboken.

maandag 26 oktober 2020 16:44
Spread the love

 

Als jullie geen schaamte kennen, wij ook niet. Onder dat motto dansten de zorgverleners in hun ondergoed de Jerusalema-challenge. “De strijd tegen het virus heeft ons uitgeput. We vragen al maanden om hulp, voor mensen in de eerste lijn, voor alle zorgverleners”, zegt PVDA-parlementslid en arts bij Geneeskunde voor het Volk Lise Vandecasteele.

Foto: Raf Degeest Photography

De actievoerders eisen dat de beloofde extra middelen nu beschikbaar worden gesteld op alle regeringsniveaus, voor de ziekenhuizen, de rusthuizen en de hele zorgsector. Men moet nu optreden om tegemoet te komen aan de noden van de eerstelijnsgezondheidszorg. Lise Vandecasteele: “We hebben vereenvoudigingsmaatregelen nodig, we verzuipen in het papierwerk. We vragen om overal in de grote steden lokale testcentra op loopafstand in te richten en mobiele testteams op werkplekken en in scholen. Er moet ook versterking komen voor de zorgtaken en het administratieve werk, en er moet meer worden ingezet op preventiewerkers om mensen te helpen met de problemen die met quarantaine gepaard gaan.”

“Het zorgpersoneel wordt vandaag door een ramp getroffen. Onze collega’s vallen bij bosjes”, vervolgt Lise Vandecasteele. “De eerstelijnsgeneeskunde wordt aan haar lot overgelaten, met eindeloze administratieve taken, gebrek aan logistieke ondersteuning, onvoldoende testcapaciteit en overbelaste laboratoria.”

Foto: Raf Degeest Photography

De situatie in de ziekenhuizen is catastrofaal. In mei liep 71 procent van de verpleegkundigen het risico op een burn-out, tegen 36 procent vóór de covid-crisis. “Wat me doet steigeren”, besluit Lise Vandecasteele, “is dat minister Vandenbroucke herhaalt dat de beloofde middelen voor de gezondheidszorg niet snel kunnen worden vrijgemaakt. Hoe durft hij? Hij zei donderdag in het parlement dat hij niet wilde ‘improviseren’. Maar op het terrein improviseren we noodgedwongen elke dag.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!