Taner Kılıç. Bron: Amnesty International Vlaanderen
Opinie -

Veroordeling oud-voorzitter Amnesty Turkije en andere mensenrechtenverdedigers is schande

In Istanbul is Taner Kılıç veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. De oud-voorzitter van Amnesty Turkije is schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de rechter was Kılıç lid van de in Turkije verboden beweging van imam Fethullah Gülen.

vrijdag 3 juli 2020 15:16
Spread the love

 

Oud-directeur van Amnesty Turkije İdil Eser, Günal Kuşun en Özlem Dalkıran kregen 25 maanden gevangenisstraf opgelegd vanwege het ‘helpen van de terroristische organisatie van Gülen’. Volgens Andrew Gardner van Amnesty International is er geen enkel bewijs tegen de veroordeelden. Kılıç, Eser, Kuşun en Dalkıran gaan tegen hun veroordeling in beroep. Zolang het beroep loopt, hoeven ze niet de gevangenis in. Mensenrechtenverdedigers Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan en Şeyhmus Özbekli werden vandaag vrijgesproken.

‘Karikatuur van gerechtigheid’

‘Vandaag zijn we getuige geweest van een karikatuur van gerechtigheid. Dit vonnis is niet alleen een verpletterende klap voor de veroordeelden en hun families, maar voor iedereen die gelooft in gerechtigheid en mensenrechtenactivisme in Turkije,’ zegt Andrew Gardner van Amnesty International.

De beslissing van de rechtbank is onthutsend. Tijdens twaalf rechtszittingen is elke aantijging ontmaskerd als ongegronde laster. De uitspraak van de rechtbank tart alle verbeelding en laat zien dat dit proces, dat drie jaar duurde, een politiek gemotiveerde poging is om onafhankelijke stemmen het zwijgen op te leggen.

‘Deze zaak was een lakmoesproef voor het Turkse rechtssysteem. Het is tragisch om te zien dat opkomen voor de mensenrechten wordt gecriminaliseerd. We blijven onze vrienden en collega’s steunen terwijl ze in beroep gaan tegen deze uitspraken,’ zegt Gardner.

‘Lidmaatschap terroristische organisatie’

Tijdens de vorige hoorzitting in november 2019 vroeg de openbaar aanklager Taner Kılıç schuldig te verklaren aan ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en Idil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu en Nejat Taştan van het ‘willens en wetens helpen van een terroristische organisatie’. Voor Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi en Peter Steudtner werd vrijspraak gevraagd.

Kılıç werd op 6 juni 2017 opgepakt. Tien andere activisten, onder wie de toenmalige directeur van Amnesty Turkije İdil Eser, werden een maand later gevangengezet. Acht van hen zaten vier maanden vast en werden in oktober 2017 op borgtocht vrijgelaten. Taner Kılıç werd na veertien maanden cel in augustus 2018 op borgtocht vrijgelaten.

 

Meer informatie op https://www.amnesty-international.be/nieuws/aftellen-naar-gerechtigheid-in-turkije

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!