Foto: SuSanA Secretariat, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Droogte Zimbabwe: mensen overnachten in wachtrij voor water

Nu de waterreservoirs bijna uitgeput zijn en er in het beste geval één dag per week water uit de leidingen komt, is water vinden een strijd geworden in de tweede grootste stad van Zimbabwe.

donderdag 18 juni 2020 15:15
Spread the love

 

Tweemaal per week voegt Nothi Mlalazi zich bij een lange rij met tientallen andere mensen – van wie sommigen er zelfs ‘s nachts hebben geslapen. De wachtrijen voor water zijn het nieuwe normaal geworden in Bulawayo, de op een na grootste stad van Zimbabwe.

Terwijl het uitgedroogde Zuid-Afrikaanse land de ergste droogte in jaren doormaakt – een probleem dat wetenschappers in verband brengen met klimaatverandering – hebben de aanhoudende watertekorten de bewoners in sommige buitenwijken al meer dan drie maanden zonder stromend water gezet.

Tankwagens

De tankwagens die het stadsbestuur om de paar dagen stuurt om water te leveren, zijn vaak de enige hoop van de bewoners op schoon water. Velen zullen de nacht doorbrengen op het afleverpunt om zeker te zijn dat ze hun emmers kunnen vullen.

“Water uit de tanks halen is voor veel inwoners een enorme uitdaging”, zegt de 45-jarige Mlalazi, die in de arme, drukke buitenwijk Pumula South woont. “We brengen de meeste tijd door in lange, kronkelige wachtrijen, ongeduldig wachtend om onze containers te vullen. “Je zult mensen er al om een uur ‘s nachts vinden”. Ze staat in de rij met twee van haar dochters, die er ook op toezien dat niemand de hun emmers steelt.

Lage reserves

Na enkele jaren van droogte en onregelmatige neerslag, zijn de niveaus van de reservoirs gevaarlijk laag. De gemeenteraad van Bulawayo moest de watervoorziening beperken in een poging de voorraden te sparen tot het regenseizoen in oktober.

Na het bericht dat de drie primaire reservoirs van de stad minder dan 30 procent van hun capaciteit hadden, begon het stadsbestuur het leidingwater zes dagen per week af te sluiten. De stad had toen al drie andere reservoirs afgekoppeld, waar het water onder de pompniveaus was gedaald.

Sommige bewoners hebben hun toevlucht genomen tot het aftappen van water uit onbeschermde bronnen zoals vijvers en lekkende waterleidingen, bijvoorbeeld om de was te doen, of zelfs uit rioolgoten om hun toiletten door te spoelen, zegt Charles Siziba, een inwoner van Pumula South. Volgens Siziba kan de situatie nog erger worden door de covid-19-pandemie, omdat het gebrek aan stromend water het risico vergroot dat mensen de ziekte oplopen en anderen infecteren.

Het is bijna onmogelijk om gewoon de handen te wassen, volgens gezondheidsdeskundigen toch een van de beste wapens tegen het virus. “En er is ook geen sprake van sociale afstand, want als vrachtwagens met water komen, duwen en schuiven de bewoners in de waterrij om hun emmers te vullen”.

Instortende infrastructuur

De centrale en westelijke delen van Zuidelijk Afrika – waaronder Zimbabwe – hebben volgens de Verenigde Naties het afgelopen jaar de laagste regenval sinds 1981 meegemaakt. De burgemeester van Bulawayo, Solomon Mguni, schrijft de lage reserves toe aan opeenvolgende droogtes sinds 2018 en vergelijkt de strijd van de stad met de verwoestende droogte begin jaren 1990.

“De watersituatie in de stad is bijna een herhaling van de situatie in 1992, toen de stad een verlammende droogte doormaakte die de opslag en toevoer van onbehandeld water beïnvloedde”, zegt hij. Mguni voegt eraan toe dat de gemeenteraad herhaaldelijk een beroep had gedaan op het Ministerie van Lokale Overheid, Openbare Werken en Nationale Huisvesting van Zimbabwe om Bulawayo officieel tot watertekortgebied te verklaren. Zo zou het middelen kunnen gebruiken voor het herstel van de waterinfrastructuur.

Gebrekkige leidingen

In april concludeerde een door het ministerie ingehuurde onafhankelijke ingenieur dat de dammen van Bulawayo genoeg water hadden voor veertien maanden en dat een gebrekkig systeem van watervoorziening de belangrijkste oorzaak is van de tekorten. Lokale functionarissen betwisten die bevindingen en wijten de watertekorten niet alleen aan een infrastructuurprobleem. Maar meer dan 30 procent van het water dat door de leidingen van de stad stroomt, lekt weg voordat het de consument bereikt, zegt Nesisa Mpofu, woordvoerder van de gemeenteraad.

Zelfs op de dag van de week dat het water in Mlalazi’s deel van de stad wordt aangezet, krijgen zij en haar buren nog steeds geen water, omdat het waternetwerk grote moeite heeft om het water naar hun huizen op hoger gelegen grond te krijgen. Simela Dube, de directeur van technische diensten bij de gemeenteraad, bevestigt dat sommige bewoners helemaal geen water krijgen vanwege de lage druk in de pompsystemen van de stad. “Als de druk in onze reservoirs laag is, stroomt het water niet naar hooggelegen gebieden. Daarom sturen we tanks  met water naar die gebieden.”

Kiosks

Maar de waterleveringen zijn niet altijd betrouwbaar. Sichelesile Mahlangu, een parlementslid voor het Pumula-kiesdistrict, zegt dat ze onlangs enkele bewoners heeft ontmoet die twaalf uur in de rij hadden gestaan terwijl ze wachtten op water. Om de situatie te vergemakkelijken, is de gemeente begonnen met de installatie van waterkiosken van 10.000 liter, zegt Dube. Die komen op 25 locaties waar meer dan 6.000 huizen noodwatervoorziening nodig hebben.

De kiosken, die elk 4.500 dollar kosten, bestaan uit een grote tank met meerdere kranen. Ze worden wekelijks gevuld dankzij de waterleveringen en omwonenden kunnen er op elk moment van de dag water halen. Volgens Mpofu, de woordvoerster van de raad, is er al een kiosk geïnstalleerd in de buitenwijk Pumula East en heeft de stad tot nu toe nog zes locaties vastgelegd.

Vorige maand lanceerde Thabo Siziba, een Zimbabwaanse vastgoedinvesteerder in Canada, een campagne met behulp van de online fondsenwerving GoFundMe om 15.000 dollar te verzamelen en zo ten minste twee van die waterkiosken te kunnen bouwen. De campagne heeft tot nu toe meer dan 4.000 dollar opgehaald.

 

Foto: SuSanA Secretariat, Flickr / CC BY 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!