Kinderen in een Sahrawi-vluchtelingenkamp in Algerije. Foto: Tineke D'haese

14 nieuwe coronabesmettingen bevestigd in buurt van Sahrawi-kampen: 173.000 vluchtelingen in gevaar

Meer dan 170.000 mensen in de Sahrawi-vluchtelingenkampen lopen gevaar voor het Coronavirus, aangezien de lokale autoriteiten en organisaties door de beperkte middelen en financiering van donoren nog steeds zeer slecht voorbereid zijn op de pandemie, waarschuwde Oxfam 13 mei.

woensdag 13 mei 2020 14:56
Spread the love

 

Veertien gevallen van het virus zijn al bevestigd in de Algerijnse provincie Tindouf, waar de vluchtelingenkampen zich bevinden. De vluchtelingen zijn chronisch kwetsbaar, de gezondheidscentra in de kampen hebben geen beademingstoestellen en zijn niet uitgerust om de gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Oxfam Country Director in Algerije, Haissam Minkara, zei: “De nieuwe bevestigde gevallen liggen zeer dicht bij de kampen, wat betekent dat het risico van een uitbraak hoog is. Dit zou rampzalig zijn voor de vluchtelingenbevolking – een bevolking die al vier decennia lang te lijden heeft onder het conflict.”

Foto: Tineke D’haese

“Binnen de kampen hebben gezondheidscentra al een tekort aan bedden, medische benodigdheden, beschermingsmiddelen voor het medisch personeel en hygiëneproducten. Er is geen enkel beademingstoestel in de kampen. Gezien het feit dat veel vluchtelingen er dicht opeen gepakt leven en er al bestaande gezondheidsrisico’s heersen, waaronder acute ondervoeding, diabetes en bloedarmoede, is het risico van een uitbraak ongelooflijk hoog en kan het potentieel verwoestend zijn”.

Foto: Tineke D’haese

Alle niet-essentiële bedrijven zijn in de kampen gesloten en het reizen tussen de vijf kampen is door de autoriteiten beperkt. Met uitzondering van de basisdiensten en de voedseldistributie zijn alle humanitaire hulpactiviteiten tijdelijk stopgezet. Hoewel deze maatregelen essentieel zijn om een uitbraak te voorkomen, hebben ze ook het leven van de mensen die al op de rand van de afgrond staan, gecompliceerd. De kampen zijn zowel geografisch als economisch geïsoleerd en omdat de meeste van de toch al minimale economische activiteiten in de kampen zijn stopgezet als gevolg van de COVID-19-beperkingen, zijn de mogelijkheden van de vluchtelingen om voedsel en essentiële hygiëneproducten te kopen steeds beperkter.

Foto: Tineke D’haese

Oxfam voert haar programma’s op om te reageren op de crisis en om de verspreiding van het virus te helpen vertragen. Oxfam en zijn partners kochten al beschermingsmiddelen en hygiëneartikelen in om te voldoen aan de behoeften van de 33 volksgezondheidsvoorzieningen en -klinieken in de kampen, en bereiden zich voor op de productie en installatie van openbare handwasinstallaties in de kampen om goede hygiënepraktijken te bevorderen en het risico op verspreiding van COVID-19 te beperken.

Om de humanitaire steun te helpen opschalen, hebben Oxfam en acht andere agentschappen die in de vluchtelingenkampen actief zijn, een gezamenlijke oproep gedaan om te reageren op de behoeften op het gebied van de volksgezondheid en de onmiddellijke humanitaire gevolgen van de pandemie in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. In totaal is een fonds van 14 miljoen dollar nodig om te helpen bij de hulpverlening. Nu het risico op een uitbraak escaleert, roept Oxfam de internationale gemeenschap op om onmiddellijk de financiële en technische steun te verlenen die nodig is om de oproep volledig te financieren en uit te voeren.

Foto: Tineke D’haese

“De Sahrawi-vluchtelingencrisis wordt al meer dan vier decennia over het hoofd gezien en nu, nog meer dan ooit, kan de inzet niet hoger zijn voor degenen die al door de internationale gemeenschap zijn achtergelaten. We mobiliseren middelen, maar het zal niet genoeg zijn. Oxfam kijkt naar de internationale gemeenschap voor steun om ons vermogen om een uitbraak het hoofd te bieden, te versterken”, aldus de heer Minkara.

Foto: Tineke D’haese

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!