Protesten in Chili

Ongelijkheid is oorzaak van protesten in Latijns-Amerika

De oorzaak van de vele protesten in Latijns-Amerika is de ongelijkheid. VN-topvrouw Alicia Bárcena waarschuwde op het World Economic Forum in Davos voor de groeiende middenklasse.

maandag 27 januari 2020 17:30
Spread the love

“We zien een rode draad in de protesten in de regio (Latijns-Amerika, IPS): ongelijkheid”, zei Alicia Bárcena donderdag tijdens een van de sessies in Davos, waaraan ook activist Micah White, medeoprichter van Occupy Wall Street, deelnam.

“De protesten bieden een kans op sociale verandering”, zei ze. “We hebben gezien hoe sommige regeringen door de betogingen tot structurele verbeteringen van essentiële openbare diensten zijn overgegaan, zoals gezondheid, onderwijs, pensioenen en vervoer.”

Vooral jongeren

Alicia Bárcena is hoofd van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instantie. Op het World Economic Forum nam ze deel aan verschillende sessies, waarin ze het vooral over de oorzaken en de impact van de ongelijkheid in Latijns-Amerika had.

Vooral de jongeren zijn ontgoocheld, zegt Bárcena, omdat er verwachtingen zijn gewekt die niet zijn waargemaakt.

De grote ongelijkheid in Latijns-Amerika komt doordat de structuren er zo uiteenlopend zijn, zei Bárcena in een andere sessie. Daarom moet er overal dringend werk worden gemaakt van de uitbouw van een welvaartsstaat, die toegang biedt tot sociale bescherming en kwaliteitsvolle openbare diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, huisvesting en vervoer.

Bárcena waarschuwde voor de groei van de middeninkomensgroepen. Die zijn nog zeer kwetsbaar. Meer dan de helft van de volwassenen in de middenklasse is bijvoorbeeld geen twaalf jaar naar school geweest. Ruim een derde heeft een zeer onzeker beroep. Bijna de helft van de economisch actieve mensen in deze groepen valt buiten het pensioenstelsel.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!