IPS

Populaire DNA-tests kwetsbaar voor hackers

Onlinediensten waar gebruikers hun genetische informatie opladen om verwanten te vinden, zijn kwetsbaar voor “genetische hacking”, zeggen onderzoekers van de University of California (Davis).

woensdag 8 januari 2020 14:16
Spread the love

Door de groei van het aantal thuistesten via onlinediensten zoals GEDMatch, MyHeritage en FamilyTreeDNA, gebeurt het steeds vaker dat mensen genetische informatie opladen om hun familiegeschiedenis uit te zoeken. De databases worden ook gebruikt door overheden om criminelen op te sporen via DNA-matches met verwanten.

Genealogie

In het wetenschappelijk tijdschrift eLife stellen de onderzoekers dat iemand met enige expertise op het gebied van genetica en computertechnologie DNA-reeksen kan ontwerpen en opladen die veel meer informatie uit de database halen dan alleen genealogische gegevens.

“Het is mogelijk voor een aanvaller om de genetische informatie van mensen in de database te achterhalen of mensen te identificeren met specifieke genetische trekken zoals gevoeligheid voor Alzheimer”, zeggen ze.

Meer duidelijkheid

De onderzoekers, Graham Coop en Michael Edge, zeggen de bedrijven hierover in juli vorig jaar te hebben ingelicht en dat de reacties daarop “verschilden”. “We zouden graag zien dat deze diensten duidelijker zijn over hun kwetsbaarheden en aangeven wat ze ertegen doen.”

Ze wijzen erop “dat mensen meer informatie afstaan dan ze zich realiseren.” “En anders dan bij een credit card, kun je het oude genoom niet opzeggen en een nieuw aanvragen”, zegt Coop.

Speeksel

De problemen spelen niet bij commerciële DNA-bedrijven zoals 23andMe, zegt Coop. “Daar moet je speeksel inleveren om toegang te krijgen tot hun genetische data. Bij de publieke databases kan iedereen echter DNA-reeksen uploaden en zoeken naar matches met andere gebruikers.”

Deze sites werken met software die het DNA dat gebruikers opladen vergelijkt met het al aanwezige DNA in de database.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!