Bron: Vredesactie vzw

Belgische activisten gearresteerd bij acties aan grootste wapenbeurs ter wereld

Duizenden activisten proberen deze week de opbouw van de DSEI wapenbeurs te stoppen. Ze blokkeren de toegangswegen en vertragen zo de opbouw van de beurs. Drie Belgische activisten werden vandaag gearresteerd voor het blokkeren van de weg.

woensdag 4 september 2019 12:02
Spread the love

De wereldwijde wapenindustrie verzamelt volgende week, van 9 tot 12 september, in Londen voor de grootste wapenbeurs ter wereld: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Deze week nemen duizenden mensen deel aan acties om de opbouw van de beurs te verhinderen. Ook Belgische activisten ketenden zich aan elkaar vast en blokkeerden de toegangsweg tot het ExCel Centre, waar de beurs volgende week plaatsvindt. “De wapens die op DSEI verkocht worden, worden wereldwijd gebruikt voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. In plaats van vreedzame activisten te arresteren, zou de Britse overheid zich beter bezighouden met de echte misdadigers”, zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Op DSEI verkopen meer dan 1.600 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Tien Belgische wapenbedrijven zullen komende week hun waren tentoonstellen, waaronder FN Herstal, CMI Defence, SocioTeq (het voormalige Esterline) en de Belgische wapenlobbykoepel BSDI.

De beurs is omstreden. De belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 68 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. Onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en Hong Kong staan op de gastenlijst. Vooral de aanwezigheid van het Saoedisch regime doet heel wat wenkbrauwen fronsen. De wapenexport naar het Saoedisch regime werd in juni nog opgeschort na een uitspraak van het Brits Hof van Beroep dat oordeelde dat de export naar het Saoedisch regime onwettig is vanwege de grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht in de oorlog in Jemen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!