Excessief politiegeweld leidde tot overlijden feestvierder in Nantes

In Nantes, Frankrijk, werd afgelopen woensdag het lichaam van Steve Maia Caniço geïdentificeerd. De 24-jarige man was al zo'n 5 weken vermist sinds hij in de Loire belandde na een hardhandig optreden van de politie die een eind wou stellen aan het 'fête de la musique'. Steve viel samen met 14 andere feestvierders in de rivier. Sindsdien was er geen spoor meer van hem. De manier waarop hij om het leven kwam, op stang gejaagd door de Franse politie, zorgde voor zeer veel woede bij zijn vrienden en familie. En dat op een avond die hét feest van het jaar moest worden.

vrijdag 2 augustus 2019 13:02
Spread the love

Fête de la musique, Feest van de muziek, kan men het best omschrijven als een straatfeest met verschillende optredens in de stad of gemeente. Het is een ode aan de muziek, zij het nu straatmuzikanten, dj’s of professionele bands. Het valt misschien het best te vergelijking met de Gentse Feesten. Op elke hoek van de straat, in elk park en in elk café speelt er wel een groepje. Het evenement wordt gesubsidieerd door de overheid, waardoor het gratis blijft en ook in de kleinere gemeentes georganiseerd wordt. Het bestaat sinds 1982 en lijkt wel een overblijfsel uit een andere tijd. Tegenwoordig spelen dergelijke evenementen zich steeds meer af in afgebakende ‘safety’ zones, met controles aan in -en uitgang, hoge toegangsprijzen, fouilleringen , enzoverder. In dat opzicht voelt de fète de la musique zeer vrij, open en toegankelijk aan.

Nantes

In Nantes begon de avond niet anders dan elders. Aan de dokken van de stad hadden zich een tiental standjes verzameld waar dj’s tot 4 uur mochten speelden. Dat was de afspraak die de organisatoren met het departementsbestuur van Loire-Atlantique maakten. Tijdens de avond zou de politie dit verschillende keren duidelijk gemaakt hebben aan de standjes. Wanneer de politie uiteindelijk op het afgesproken tijdstip aankwam, stopten alle dj’s hun muziek en begonnen ze hun materiaal op te ruimen. Volgens getuigen zou echter één van de dj’s plots de muziek terug aangezet hebben en de overgeblevenen (zo’n 300 personen) aangezet hebben zich te verzetten tegenover de politie.

Wat daarna gebeurde, kan men niet anders zien dan als een disproportionele en ronduit levensgevaarlijke reactie door de ordetroepen. Met traangas, gevechtsuitrusting, honden, tasers en matrakken probeerden zij de meute te verdrijven. De beelden van deze actie zijn huiveringwekkend. De feestvierders raakten ingesloten door het traangas die de politie naar hen gooide. Op een gegeven moment hoor je hen schreeuwen ‘ De Loire is achter ons!’ en even later ‘Er zijn kerels gevallen in de Loire!’. Uiteindelijk moesten de mensen die gedreven werden in de Loire uit het water gehaald worden door de brandweer. Ze haalden 14 mensen uit het water, op dat moment wisten ze nog niet dat er nog een 15de persoon in het water was.

FETE DE LA MUSIQUE : DES IMAGES DES VIOLENCES

FETE DE LA MUSIQUE : DES IMAGES DES VIOLENCESDes milliers de nantais et de nantaises ont vécu des violences inacceptables le soir de la fête de la musique à Nantes. Lors d'un sound system sur l'île de Nantes, la police a débarqué en nombre, et a littéralement attaqué le rassemblement, en gazant et en tirant des grenades, provoquant un mouvement de panique : des fêtards sont tombés dans la Loire, d'autres ont été blessés et arrêtés.Les témoignages, accablants, sont à retrouver ici :https://www.facebook.com/Nantes.Revoltee/photos/a.336512019718311/2278858022150358/?type=3&theaterLes images de ce moment sont très rares : l'heure tardive, la confusion, la violence, l'état d'ébriété des personnes présentes sur place ont rendu très difficile l'enregistrement d'image photos ou vidéos de cet épisode. C'est aussi pour cela, sans doute, qu'un tel déchainement a été rendu possible.Un lecteur nous a malgré tout transmis quelques bribes d'images captées sur le vif. Merci à lui. On y voit la police débarquer avec des chiens, et tirer des grenades sur des fêtards qui ne présentent aucune agressivité. On voit aussi des policiers se déchâiner, avec notamment le passage à tabac au sol d'une personne par plusieurs policiers. C'est dans cette confusion que 14 personnes sont tombées dans le fleuve, il n'y a pas d'images de ce moment de frayeur. Les fêtards arrêtés ce soir là doivent être relâchés. Une enquête doit être menée pour éclairer ces faits graves. L'impunité doit cesser.

Geplaatst door Nantes Révoltée op Zondag 23 juni 2019

Buitensporig politiegeweld

De prefectuur liet in een reactie weten dat het politie-optreden inderdaad ‘een beetje gewelddadig’ was, maar dat dit noodzakelijk was om de orde te herstellen. De aanwezigen daarentegen verklaarden dat sommige mensen in de Loire sprongen om het politiegeweld te vermijden. Mensen hadden ook gedronken, ze wisten niet wat hen overkwam. Velen geloven ook niet dat dit een spontane actie was, maar eerder gecoördineerd. De agenten leken klaargestoomd om voor het minste in te grijpen. Dit waren beelden die we eerder zagen bij verschillende betogingen van afgelopen jaar. Het verontrustende is dat dit nu ook gebeurde op een evenement dat volstrekt apolitiek is. Het werd pas politiek toen de politie besliste met traangas en gevechtsuitrusting mensen in de Loire te drijven. Sindsdien kwamen honderden mensen op straat om te vragen een einde te maken aan dit politiegeweld en een onderzoek in te stellen naar de precieze doodsoorzaak van de jongeman.

Vorig jaar nog publiceerde Amnesty International een rapport waarbij het de Franse overheid opriep politiegeweld tegenover betogers te stoppen. Ze rapporteerden hoe de politie rubberen kogels en traangas inzette op personen die geen bedreiging vormden voor de openbare orde. Verschillende beelden toonden ook aan hoe journalisten met rubberen kogels werden neergeschoten in de rug. Ook tijdens de scholierenprotesten van vorig jaar werden verschillende minderjarigen geraakt door rubberen kogels en gearresteerd.

Dit politiegeweld zorgt ook onder de politie-agenten voor enorm veel stress. Sinds begin dit jaar pleegden reeds 41 agenten zelfmoord. Ook tijdens de viering van de nationale feestdag zag men hoe de politie uitgejouwd werd door toeschouwers. De brandweer daarentegen kreeg applaus. Ook in dit verhaal in Nantes verdient de brandweer applaus, zij haalden immers de feestvierders uit het water. De politie daarentegen speelde een belangrijke rol in het veroorzaken van deze chaos. De verantwoordelijkheid ligt echter niet bij de politie-agenten zelf. Zij worden opgepompt door beleidsmakers en korpschefs die vragen om zo hardhandig mogelijk in te grijpen. De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, kreeg bijvoorbeeld nog geen woord van excuses over de lippen. Geen enkele vorm van de medeleven aan de familie. Er wordt enkel een onderzoek beloofd. Wat daar van komt is koffiedik kijken. In België wachten we ook nog steeds op het onderzoek van de moord op Mawda.

De rust lijkt niet meteen te gaan liggen. In Nantes wordt opgeroepen om te blijven manifesteren tegen het politiegeweld. De gilets jaunes roepen, voor de 38ste keer al, om opnieuw op zaterdag 3 augustus te manifesteren in Parijs onder de leuze ‘Hommage à Steve‘.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!